Bus Stop

Bus stop, wet day, she’s there, I say
Please share my umbrella
Bus stop, bus goes, she stays, love grows
Under my umbrella” – Låten ”Bus stop” av the Hollies

Bus Stop 01

Hollies hitlåt från 1966 har inget att göra med filmen med samma namn från ett decennium tidigare. Däremot finns en av filmvärldens största ikoner med i filmen. Marilyn Monroe (Flickan ovanpå, Herrar föredrar blondiner) är för alltid förknippad med att vara filmens sexigaste blondin. Filmen Bus Stop skulle dock vara vägen bort från att spela dumma bimbos till att spela karaktärer med mer djup. Hur lyckas det då?

Bus Stop 02

Bo Decker (Don Murray) är en ung cowboy som tillsammans med äldre bekant är på väg till stan för att delta i rodeomästerskapen. Bo är stark och säker på sig själv när det gäller rodeo och den egna förmågan där. När det gäller kvinnor är han dock helt oerfaren. Han blir som träffad av blixten när han får syn på barsångerskan och servitrisen Cherie (Marilyn Monroe). Bo tror att kvinnor precis som tjurar ska tuktas till lydnad och underkastelse. Något som omgivningen i allmänhet och Cherie i synnerhet inte är speciellt förtjusta i. Detta hindrar dock inte Bo från att bestämma sig för att han och Cherie ska gifta sig. Vad den kommande bruden har för åsikt i frågan är helt oviktigt för Bo.

Bus Stop 06

 

Detta skulle alltså bli den roll som tog Marilyn från menlös bimbo till att ha kontroll i sina roller. Till viss del lyckas det, för Marilyn är en av få i denna film som inte ter sig helt farsartade. Don Murray spelar en karaktär som är enfaldig och endimensionell och helt utan finess. Bus Stop är ett transkript av en teaterpjäs till film. Det märks dels på hur scenerna ser ut. Även om man försökt med snöklädda och storartade landskap finns fortfarande känslan av teaterscen där. Delvis förstärks detta av Arthur O’Connells svaga och träiga insats som Bos resesällskap Virge. En modern tolkning av detta hade förmodligen blivit en romantisk komedi med en stor dos komedi för att få det hela att bli roligt istället för rent löjeväckande som det är nu. Ansatsen att ta bort Marilyn från offerrollen som bimbo misslyckas på grund av kontexten man kastat in henne i med ett manssvin som inte är en rejäl buffel utan en oerfaren mes.

Bus Stop 04

Hollies hitlåt från 1965 har definitivt hållit bättre och den smittande inledningen/refrängen och sångtexten i sig visar på en betydligt mer välartad ung man. Jag skulle rekommendera ett köp av en samlings-CD med Hollies istället för att köpa denna film om du inte är Marilyn-fantast.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.