Burnout Paradise Remastered

Tanken har funnits ett tag att göra en ny serie med artiklar som jag ville kalla New Game Plus. Tanken var att ta ett gammalt spel och spela om det. Och sedan se hur det håller idag och skriva lite om då jämfört med nu. Och att låta folk kanske få upp ögonen för lite gamla titlar. Och eftersom Burnout Paradise kom ut nu i för några veckor sedan bestämde jag mig för att göra en combo.

Burnout startade 2001 när Criterion Games gjorde det första spelet och Acclaim distribuerade. Konceptet var enkelt, genom att köra vårdslöst så samlar du boost som du sedan nyttjar för att vinna loppet, genom att utnyttja allting på en gång gör du en burnout som ger dig mer boost. Burnout 2: Point of Impact introducerade kraschar som en central del i spelet, du kan nu gå in crash mode där det gäller att få så mycket poäng som möjlig genom att krascha med andra fordon. Lagom till Burnout 3: Takedown tog EA över som distributörer och takedowns introducerade. Här kan du få dina motståndare att krascha, en takedown, vilket öka din boost. Det var det första Burnout-spelet jag spelade på min Xbox och har många kära minnen av det.

Men efter 2008 när Burnout Paradise kom ut har det varit tyst. Inga nya spel har producerats. Detta trots spelet fick bra recensioner och sålde relativt bra. Kanske var det nya tider, Forza Motorsport och likande titlar sålde bra på Xbox 360 och Playstation 3 samtidigt som EA ville satsa på Need for Speed. Vilket är synd för Burnout håller alltid en speciell plats i mitt hjärta. Att starta upp Burnout Paradise tio år senare är som att träffa en gammal skolkamrat man inte sett på länge. Man blir nostalgisk och tänker tillbaka på alla fina minnen man har. När Guns N’ Roses brölar ut ur mina högtalare samtidigt som min bil far fram längs Paradise Citys gator minns jag alla roliga stunder jag haft med Burnout genom åren.

I och med Paradise valde man att göra spelet till en öppen värld som du kan gå runt i. Det har sina fördelar och nackdelar. Det är kul att ha en hel stad och landsbygd att åka runt i, upptäcka saker och ting, det finns många gömda saker i Paradise City. Och under loppen finns det inga fasta banor utan det gäller att ta sig från punkt a till punkt b och själv lista ut den bästa och snabbaste vägen. Det gör att loppen kan bli en frenetisk kamp att hitta den bästa genvägen, framför allt om man spelar online. Nackdelen är att efter att par timmar har man sett allt som finns att se och det kan vara träligt att ta sig från plats a till b bara för att köra ett lopp. Du hittar också snabbt vilka gator och genvägar som är de bästa. Om du skall göra ett stuntlopp där det gäller att göra så många tricks som möjligt är det nästa alltid bäst att snabbt köra till något av de stora hoppen där du kan maximera din poäng.

Där märker man lite åldern på spelet. Även om det är en öppen värld så blir oftast att du gör samma lopp om och om igen för de är enklast och det finns ingen poäng att köra något av de svårare loppen. Samma sak med fordonen. De skiljer sig visserligen åt men om du hittar något som du trivs med och passar din spelstil så behöver du egentligen aldrig byta. Det finns över 70 fordon och när jag spelat klart efter drygt 15 timmar hade jag hälften av fordonen och aldrig en tanke att försöka få tag på de andra.

Så hur är det att spela Burnout Paradise idag? Förbannat kul måste jag säga. Burnout är den perfekta arkadracern som har tillräckligt mycket körglädje och galna upptåg för att det skall vara kul att köra. Spelet är också fullt av sköna bilmodeller. Grafiken börjar bli föråldrad men håller. Det är inte ett spel där grafiken spelar så stor roll för merparten far du fram längs med vägarna i så hög fart att du ändå inte hinner se något. Kontrollerna fungerar fint och det kändes aldrig som jag inte hade kontroll.

Om du köper Remastered får du också allt extramaterial som EA släppte till spelet. Mest intressant är ön Big Surf Island som ger dig en helt ny plats att köra på som ger ytterligare ett par timmars spelande. Du får även köra motorcyklar och ett antal nya bilar. Av dessa känns dock motorcyklarna som det mest intressanta då de hanterar annorlunda jämfört med bilar. Att köra runt i polisbilar var kul i fem minuter innan jag tröttnade.

Burnout Paradise är inte det bästa spelet i serien, det är fortfarande Burnout 3: Takedown men om du vill ha Burnout till en modern konsol fungerar detta spel utmärkt.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.