Bully

Allt kommer tillbaka lika klart som när det hände på högstadiet. Alla gångerna när kläderna var inkastade i duschen under tiden jag var inne i gymnastiksalen. Ägget jag fick kastat i huvudet på avslutningen i åttan. När de tre som alltid mobbade mig hade planerat att spöa upp mig på skoldiscot, men jag lyckades smita undan endast med några blåmärken. Jag minns när de knuffade in mig i skåpen och hur de skrattade. Tillfället då jag låg på golvet och plockade upp mina glasögon efter sparken i bakhuvudet, när någon tyckte det var kul att träna karatesparkar på mig. Jag minns allt.

Bully 01

”Om någon är det minsta annorlunda, tar de tillfället att trycka ner dem.” I dokumentären Bully får vi följa ett antal föräldrar och barn där barnen utsätts eller utsatts för mobbning. Regissören Lee Hirsch, som själv mobbades under sin uppväxt, ger inga svar på varför någon mobbar. I två av familjerna vi får följa har barnen begått självmord på grund av att de mobbats tills de inte orkade längre. En annan familj vars dotter till slut blir så desperat att hon för att värja undan sina mobbare, tar med sig mammas pistol på skolbussen. Nu avtjänar hon straffet på ungdomsanstalt.

Världen är en hemsk plats om du inte har några vänner och alla bara retas med dig. ”Barn är barn och barn gör dumma saker” skyller vissa på men så enkelt är inte svaret på varför mobbning finns. Visst, skolan har ett ansvar. VI som medmänniskor har ett ansvar. ”Det krävs körkort för att köra bil men vilken idiot som helst kan bli förälder.” som Keanu Reeves karaktär summerar det i filmen Parenthood.

Bully 02

Redan ett par minuter in i Bully har jag en klump i magen och känner att tårarna är på väg. Visst är inledningen stark med promenaden fram till Ty Field-Smalleys gravsten. Vi får bilder från skolmöten, resorna på skolbussen, demonstrationsmöten för mobboffer, mötet mellan förälder och rektor efter att föräldrarna visats vad deras son Alex utsätts för på bussen. Bully visar scener där mobbningen äger rum och jag kokar av ilska när skolpersonalen och rektorn viftar bort vad som händer med kommentarer som ”det är sådant barn gör”. Rektorn har själv åkt på bussen och barnen ”är så snälla så”. Vid ett flertal tillfällen avkrävs de mobbade att ta sitt ansvar vilket är underligt när de vuxna inte gör det. Filmen skänker inte ro i själen, men den andas litet hopp i slutet när den står upp för att vi måste prata om problemen, agera tillsammans för att motverka mobbarna.

Nu är jag själv vuxen och har en son och precis som alla föräldrar finns där en oro för framtiden och ens barns skolgång. Jag kommer göra allt för att han inte ska behöva gå igenom det jag gick igenom på högstadiet och jag kommer aldrig vara tyst eller vika undan som många runtomkring mig gjorde då. Det som gjorde att jag tog mig igenom den tiden var att jag hade några bra vänner och att jag var duktig på idrott. Jag hade tur och min räddning var att jag började gymnasiet på en annan skola. Även om jag har lyckats ta mig vidare så visade Bully att ärren fanns kvar där djupt begravda och känslorna som jag trodde var väl undanstoppade kom tillbaks. Jag hoppas Bully ses av många och att budskapet går fram. Det är inte en perfekt dokumentär, men det är en viktig sådan.

Bully 03

Downey: -What did we do wrong? We did nothing wrong.

Dawson: -Yeah, we did. We were supposed to fight for the people who couldn’t fight for themselves. We were supposed to fight for Willie.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.