Bröllopskaos

bk1

Det Katolska överklassparet Verneuil försöker dölja sina fördomar men de känner sig prövade. Av deras fyra döttrar så har tre gift sig med icke katolska män som har ett utländskt ursprung. När paret nås av nyheten att deras fjärde dotter har förlovat sig med en ung katolsk skådespelare blir de överlyckliga men allt är inte som det verkar…

På fodralet beskrivs Bröllopskaos som den största franska succén sedan En oväntad vänskap. Förutom att filmen är fransk och att de båda har lockat en stor biopublik så har de få andra likheter. Bröllopskaos är en komedi om fördomar, smygrasism, kärlek och tolerans i ett multikulturellt Frankrike. För att vara en film om tolerans plockar filmen en hel del billiga poäng genom rasistiska skämt. Jag tror på att vi skall kunna skämta om nästan vad som helst men bara för att en film innehåller flera olika individer med utländskt ursprung blir skämten tyvärr inte mindre rasistiska. Trots att alla skämten inte är så pricksäkra som filmskaparna hade hoppats på så har denna historia en hel del poänger att betänka. Vi lever i en allt mer mångkulturell värld och vi måste alla lära oss att vara toleranta och mer accepterande av olikheter.

BK2

Claude och Marie Verneuil är föräldrar till fyra döttrar, varav tre har gift sig med män som har ett utländskt ursprung. Efter tre bröllop är en dotter gift med en muslim, den andra med en jude och den tredje med en kines. Paret Verneuil är troende katoliker som hade hoppats på att deras döttrar skulle gifta sig med katolska män som för deras skulle gärna också hade fått vara vita fransmän. De försöker hålla sina fördomar borta men om och om igen slinker det ut rasistiska påståenden. Efter en tid verkar familjen dock repa sig från fördomar och samlas i en stor glad skara. Då möts Claude och Marie av den glada nyheten att deras yngsta dotter har förlovat sig med en ung katolsk skådespelare som heter Charles. Charles visar sig dock vara mörkhyad och komma från Afrika. Bröllopet närmar sig och orosmolnen sprider sig för att sedan bryta ut i kaos när hela Charles familj anländer ifrån Afrika.

BK3

Skådespeleriet i denna farsartade historia är klass rakt igenom. Repliker, dialoger och scener sveper förbi framför ögonen i en hiskelig fart men alla skådespelarna lyckas hänga med. Från de smygrasistiska föräldrarna till de grabbiga svärsönerna. Regissören Phillippe de Chauveron visar på både finess och skicklighet i foto och berättarteknik men som nämnt ovan träffar en del av skämten väldigt snett. Det är till exempel svårt att tycka synd om paret Verneuil för att de blir bedrövade för att deras fjärde dotter har träffat en svart man.

BK4

Bröllopskaos är en lättsam film om ett tungt ämne. Om Philippe de Chauverons skämt hade varit lite mer pricksäkra hade denna komedi kunnat kamma hem ett högre betyg för både skådespeleri och historia är superbt. Filmen vi får är istället smått stötande men hyfsat lättsmält. Om du är ett fan av franska filmer, franskt skådespeleri och inte är allt för lätt kränkt så är detta en film för dig. Bröllopskaos visar prov på att fransk film och franskt skådespeleri är att räkna med.

Det Katolska överklassparet Verneuil försöker dölja sina fördomar men de känner sig prövade. Av deras fyra döttrar så har tre gift sig med icke katolska män som har ett utländskt ursprung. När paret nås av nyheten att deras fjärde dotter har förlovat sig med en ung katolsk skådespelare blir de överlyckliga men allt är inte som det verkar… På fodralet beskrivs Bröllopskaos som den största franska succén sedan En oväntad vänskap. Förutom att filmen är fransk och att de båda har lockat en stor biopublik så har de få andra likheter. Bröllopskaos är en komedi om fördomar, smygrasism, kärlek och…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.