Broken City

Börjar med att säga det på en gång – jag är inget fan av Mark Wahlberg och hans insats i huvudrollen som New York-polisen Billy taggart i Broken City ändrar inte på min uppfattning. Han är lika trist och träig som vanligt. Men trots Mark i huvudrollen så är detta en helt okej politisk thriller, bitvis riktigt spännande till och med. Filmen bjuder på många, både väntade och oväntade vändningar, mest oväntade.

DSC_7551.NEFHandlingen är inget utöver det vanliga. Polis, spelad av redan nämnda Mark Wahlberg (Boogie Nights, Ted) blir offrad efter ett lyckat men moraliskt tveksamt polisingripande och hamnar där dumpade poliser på film så ofta hamnar – som privatdetektiv med polisbrickan utbytt till ett trångt och stökigt kontor på stan. Vardagen består av enformiga uppdrag och om att få betalt från betalningsovilliga kunder. Så när en dag borgmästaren, spelade av Russel Crowe (Man of Steel, Les Misérables) hör av sig och erbjuder honom en större summa pengar för uppdraget att spionera på hans fru som han misstänker träffar någon annan, kan han inte säga nej. Även fast det är just borgmästaren som var den som fick honom avskedad som polis antar han uppdraget. Till en början är det lika enkelt som det utgavs för att vara, men så kommer mer upp i dagern och Mark känner sig kluven inför uppdraget. Så mycket mer kan inte sägas om handlingen utan att avslöja för mycket. Men som sagt – filmen gör några helomvändningar och jag kan då inte räkna ut vad som kommer att ske eller hur det hela kommer att sluta.

Russell Crowe som spelar borgmästaren är riktigt bra. Han är både kraftfull och karismatisk till skillnad från den charmlöse Wahlberg. Vid hans sida finns hans vackra hustru, spelad av Catherine Zeta-Jones (Rock of Ages, Playing for Keeps), som även hon gör en betydligt bättre insats än Mark, dessutom hon är både vacker och sval som en filmstjärna från förr, vilket passar bra in i stämningen. De tillsammans med de övriga skådespelarna, väger upp Marks brister och gör filmen sevärd.

IMG_2872.CR2Ett extra plus för filmens sköna film noir-stämning och soundtracket. Musiken är suggestiv och mycket passande till den mörka och dämpade stämningen som råder i en stor del av filmen. Antagligen skulle jag ge filmen ett bättre betyg om castingen till huvudrollen varit annorlunda. Jag hade gärna sett någon mindre slätstruken skådespelare i huvudrollen som polisen Billy Taggart. Michael Fassbender (Shame, Prometheus) sägs ha nekat rollen, vilket är synd. Han hade antagligen gett rollen mer karaktären och därmed lyft filmen ett snäpp. Extramaterialet på utgåvan består av en handfull bortklippta scener och ett längre avsnitt om hur filmen blev till. Materialet är otextat.

 

About Veronica Liljeroth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.