Bright

Igår släpptes fantasysnutfilmen Bright på Netflix, streamingtjänstens senaste långfilmssatsning visades inte på bio och tur är väl det.

Bright utspelar sig i en värld som ser ut som nutid där orcher, alver och människor lever tillsammans. I detta universum får vi se en buddy cop-film där Ward, en människa spelad av Will Smith, motvilligt har orchen Jakoby (Joel Edgerton) som partner. En story som inte känns allt för olik Alien Nation med James Caan.

Ward är inte speciellt förtjust i sin partner Jakoby som är en orch.

I motsättningarna mellan orcher och människor i Bright kan man dra paralleller till motsättningar mellan olika etniciteter i USA. Det är så övertydligt att det blir pinsamt. När Wards karaktär slår ihjäl en fe och säger “fairy lives don’t matter today” satt jag bara och skakade på huvudet. Humorn i filmen saknar timing och jag tror inte jag skrattade åt något där avsikten var att jag skulle skratta.

Noomi Rapace är en ond alv som vill ha tillbaka sin trollstav.

Utöver orcher finns det alver och en del alver är brights. Som bright kan man hantera trollstavar. Enda sättet att ta reda på om man är en bright eller ej är att hålla i en trollstav, är man inte det exploderar man. Noomi Rapace spelar Leilah, en bright som är en inferni (ond alv). Leilahs trollstav har hamnat i händerna på den unga alven Tikka (Lucy Fry) som Ward och Jakoby måste skydda.

En trollstav är något mycket åtråvärt och inte nog med att Tikka, Ward och Jakoby jagas av Leilah och hennes hantlangare, även olika kriminella gäng, med människor och orcher, vill få tag på trollstaven.

En film där människor och fantasyvarelser samexisterar i nutid är en idé med potential men tyvärr är Bright en soppa till film. Manus är skrivet av Max Landis med regi av David Ayer som gjorde Suicide Squad… All dialog mellan snutarna känns så klichéaktig och platt att det skulle kunna vara hämtat från valfri svensk kriminalare. Scener med exposition som ska förklara mytologin i filmen känns som mellanscener från ett dåligt datorspel.

Vafan? Tar vi in orcher nu? Jag saknar Gunvald!

Netflix har producerat en direkt till stream-film för 90 miljoner dollar. Jag är tacksam att jag inte behövde gå hemifrån och köpa inträdesbiljett för att se filmen. En uppföljare är på gång, svårt att tänka mig att den kan bli sämre. Har du inget speciellt för dig i julhelgen kan du spana in Bright. Passa på att posta på sociala medier och prata medan filmen visas, inte av den anledningen att du ser filmen hemma och således inte stör några biobesökare, utan för att den är så dålig att du kommer vilja live-twittra om hur dålig den är.

Igår släpptes fantasysnutfilmen Bright på Netflix, streamingtjänstens senaste långfilmssatsning visades inte på bio och tur är väl det. Bright utspelar sig i en värld som ser ut som nutid där orcher, alver och människor lever tillsammans. I detta universum får vi se en buddy cop-film där Ward, en människa spelad av Will Smith, motvilligt har orchen Jakoby (Joel Edgerton) som partner. En story som inte känns allt för olik Alien Nation med James Caan. Ward är inte speciellt förtjust i sin partner Jakoby som är en orch. I motsättningarna mellan orcher och människor i Bright kan man dra paralleller till…

Review Overview

Filmen

10

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.