Bridget Jones’s Baby

Tretton år har passerat sedan vi senast såg Renée Zellweger i rollen som den klumpiga och kärleksfulla Bridget Jones. I sista scenen i förra filmen såg vi henne förlovad med sin stora kärlek, Mark Darcy (Colin Firth). När vi nu träffar henne, över ett decennium senare, är hon fortfarande singel och redo att festa.

Efter några veckor av festande och festligheter upptäcker Bridget Jones att hon skall bli mamma. Hon känner att det är hennes sista chans att få ett barn och väljer därför att behålla barnet. Problemet är att det finns två möjliga pappor, hennes före detta fästman Mark Darcy eller internetmiljonären Jack Qwant (Patrick Dempsey). Istället för att berätta för herrarna att det finns någon annan med i bilden, låter hon båda två tro att de är pappan till barnet. Kampen om Bridgets baby och kärlek börjar, vem skall hon välja? Mångmiljonären eller en beprövad gammal kärlekspartner?

Berättelsen kan vara den mest förutsägbara jag sett i en film denna sidan av millenieskiftet. Inom femton minuter hade jag och min fästmö räknat ut huvudvändningarna i filmen samt hur den skulle sluta. Vi skämtade först om att det inte kunde vara så enkelt, filmen motbevisade oss inte. Trots det är en förutsägbar berättelse, lyckas Bridget Jones underhålla oss med sin charm. Tyvärr är förutsägbarheten inte filmens enda brist, många skämt faller även helt platt. Under produktionen av filmen sade Zellweger att regissören Sharon Maguire och manusförfattarna inte ville att hon skulle gå upp i vikt för rollen som hon gjort vid tidigare inspelningar. Att de sedan måste diskutera det eller skämta om det i filmen känns oerhört krystat. Samtidigt som karaktären fortfarande inte har tagit nästa steg livet, har hon i alla fall nått sin idealvikt! Huruvida det är Zellwegers eller regissörens val att hon inte skulle gå upp i vikt för rollen känns ovidkommande. Bridget Jones nya vikt är varken särskilt intressant för berättelsen eller karaktären det senaste kapitlet i dagboken.

Samtliga skådespelare gör godkända insatser i en uppföljare som inte borde få finnas i den skepnad den tillkommit. När en karaktär väcks till liv över ett decennium senare bör det vara för att det finns något intressant att tillföra. På denna fronten har manusförfattarna och Sharon Maguire misslyckats fullständigt. Författaren Helen Fielding har skrivit en tredje bok som utspelar sig senare i karaktärens liv, kanske hade den fungerat bättre som upplaga för en filmatisering? Filmen fungerar en regnig söndag och lockar till något enstaka skratt. Se den om du är ett fan av Bridget, undvik den om du vill se en meningsfull kärlekshistoria.

Tretton år har passerat sedan vi senast såg Renée Zellweger i rollen som den klumpiga och kärleksfulla Bridget Jones. I sista scenen i förra filmen såg vi henne förlovad med sin stora kärlek, Mark Darcy (Colin Firth). När vi nu träffar henne, över ett decennium senare, är hon fortfarande singel och redo att festa. Efter några veckor av festande och festligheter upptäcker Bridget Jones att hon skall bli mamma. Hon känner att det är hennes sista chans att få ett barn och väljer därför att behålla barnet. Problemet är att det finns två möjliga pappor, hennes före detta fästman Mark Darcy eller…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.