Bridge of Spies

Spielberg, Kalla kriget och Tom Hanks. Med dessa tre ingredienser lockas nog många till att gå och se Bridge of Spies i helgen. I USA har filmen varit ute på bio i drygt en månad och har mestadels genererat positiva recensioner. Har Spielberg skapat ett nytt mästerverk och är detta filmen du skall gå och se i helgen?

Tom Hanks spelar advokaten James B. Donovan som får det otacksamma uppdraget att företräda en spion ifrån Sovjetunionen mitt under Kalla kriget. Den orädde sovjetiska spionen Rudolf Abel spelas av Mark Rylance. Donavan och Abel visar sig vara lika principfasta båda två och de bildar snabbt en oväntad vänskap. Rättegången hinner inte mer än precis sluta innan en amerikansk pilot blir nerskjuten över Sovjetunionen. Donovan skickas som inofficiell representant för USA till östra Berlin för att förhandla fram ett fångutbyte. I övriga roller ser vi bland annat Thomas Watters Jr., Austin Stowell, Jesse Plemons och många fler.

Det går inte att prata om filmen utan att nämna Tom Hanks enastående insats i filmen. James B. Donovan är en roll som klippt och skuren för Hanks. En principfast familjefader och advokat som inte låtit sig dras med i kommunisträdslan som rådde under Kalla krigets USA. En vardaglig människa som dras in i något som är så alldeles för stort för många att hantera. Med en så pass erfaren skådespelare krävs det inte många andra stora namn för att filmen skall nå den nivå vi förväntar oss av Spielberg. Rylance gör också en riktigt bra insats som spionen Abel och hans scener tillsammans med Hanks är ibland filmens absoluta höjdpunkter.

Spielberg har tillsammans med manusförfattarna skapat en tät och spännande historisk thriller löst baserad på verkliga händelser. Berättelsen om fångutbyten mellan nationer kanske inte är något nytt men filmens dialog och handling blåser i liv i spionagegenren på ett mästerligt sätt. Något som kanske inte förvånar när det är bröderna Coen och Matt Charman som står för manus. Dialogen är både tät, underfundig och stundtals riktigt rolig. Om det är något som skulle kunna göras en aning bättre så är det filmens mitten parti som nog hade kunnat kortats ner något. En del av scenerna blir en aning upprepande och handlar enbart om att advokaten Donovan skall välja rätt beslut om och om igen.

Rent visuellt så är Bridge of Spies en fröjd för ögonen. Med tidstypiska kläder, miljöer och fordon så sugs du in i historien i samma stund som filmen börjar. Filmen är enormt detaljerad och visar på en stor respekt för tidsperioden av filmens skapare. Det vore för mig en stor förvåning om detta inte är en film som kommer att dyka upp under vårens Oscarsgala. Fotot av Janusz Kamiński är oerhört vackert och soundtracket av Thomas Newman likaså. Steven Spielberg visar tillsammans med sitt filmteam varför han är en regissör att lita på.

Genom sitt filmskapande så genererar Spielberg ett stort intresse för sina filmers karaktärer och livsöden. Vilket också är fallet med Bridge of Spies, när jag lämnade biografen dröjde det inte länge innan jag sökte upp mer information om de verkliga personernas livsöden. Detta i sig är ett bra betyg för en film som lämnar lite att önska. Om filmen vore ytterligare lite tätare och något mer originell så hade det varit ett mästerverk. Spielberg visar återigen prov på att han är en av vår tids bästa regissörer och detta är definitivt en film du borde se om du tänkt gå på bio under helgen som kommer.

Fotnot: Filmen har premiär på fredag 27 november.

Svensk titel: Spionernas Bro

Spielberg, Kalla kriget och Tom Hanks. Med dessa tre ingredienser lockas nog många till att gå och se Bridge of Spies i helgen. I USA har filmen varit ute på bio i drygt en månad och har mestadels genererat positiva recensioner. Har Spielberg skapat ett nytt mästerverk och är detta filmen du skall gå och se i helgen? Tom Hanks spelar advokaten James B. Donovan som får det otacksamma uppdraget att företräda en spion ifrån Sovjetunionen mitt under Kalla kriget. Den orädde sovjetiska spionen Rudolf Abel spelas av Mark Rylance. Donavan och Abel visar sig vara lika principfasta båda två…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.