Breaking Dawn – Del 2

Antiklimax

antikli´max, övergång från ett starkare uttryck till ett svagare; matt upplösning på gradvis ökade förväntningar […]

http://www.ne.se/antiklimax

Antiklimax 1: Upplevelsen

När jag betalar för att gå och se en Twilight-film på premiärdagen i Malmös största biosalong förväntar jag mig faktiskt att jag ska få någonting utöver det vanliga. Jag förväntade mig hysteriska tjejer som skulle skrika och gråta sig igenom filmen. Eftersom jag gärna ville känna mig delaktig i hysterin laddade jag fickan med Dextrosol och gick till och med in på en pub och svepte några glas whiskey innan jag traskade bort till biografen. Jag var helt inställd på slutstrider där jag skulle följa massans reaktioner och jubla eller skrika förskräckt. Det som mötte mig i salongen var några hundra kvinnor i olika åldrar som betedde sig som vilka biobesökare som helst. De åt, drack, gick på toa och pratade. Jag tror inte de var riktiga fans faktiskt. När de evighetslånga eftertexterna rullat några minuter tändes belysningen och då applåderade de av lättnad över att de kunde ta sig därifrån utan att snubbla runt i mörkret.

Antiklimax 2: Filmen

I fyra filmer har vi kunnat följa kärlekstriangeln med människan Bella, vampyren Edward och varulven Jacob. Den förra filmen slutade med att Bella förvandlades till vampyr efter att ha fött hennes och Edwards dotter. I bakgrunden av kärlekshistorien har det funnits en grupp fundamentalistvampyrer som man förstått att det måste ske en konfrontation med. Precis som i de tidigare filmerna är det vansinnigt långa transportsträckor innan detta sker. En stor del av filmen ägnas åt Bellas nyvunna krafter och vampyrernas förberedelse inför det stora slaget. Scener som i andra filmer hade varit två montage är i Breaking Dawn halva filmen. Inte nog med att det var tråkigt att titta på utan jag bar dessutom nya kalsonger som skavde.

Filmen har fått 15-årsgräns i Sverige. Jag förmodar att detta beror på att vampyrerna måste få sina huvuden avslitna för att dö. Det låter betydligt värre än vad det är. Eftersom Twilight-sagan ska få rätt åldersgräns i USA är det ju viktigt att man inte får se några konsekvenser av våldet och något blod syns inte. Allting går dessutom så snabbt att jag knappt hinner uppfatta vad som händer många gånger. Jag drar upp min gamla jämförelse med Predators där ett skelett slits från en kropp i en film som fick 11-årsgräns. Det verkar sorgligt nog som att det ligger en sanning i att myndigheterna vill skydda flickor från våld medan pojkar tillåts gå och se Skyfall som innehåller icke-övernaturligt våld som är lätt att imitera.

Det ironiska är (och nu följer SPOILERS) att våldet i slutstriden inte ens äger rum utan endast visar sig vara en vision. Följden av detta är att alla i biosalongen skrattade när sanningen visade sig och med detta som resultat måste Breaking Dawn vara en av de minst våldsamma filmerna som blivit barnförbjuden trots att den riktar sig till barn och ungdomar. Först kände jag mig lite lurad på slutstriden men så här en timme efter det att filmen slutade tycker jag det är lite fint att den fredliga vägen vann över våldet.

Tyvärr gör det inte filmen bättre. Men låt inte mig avskräcka dig från att se den. Jag tillhör troligen inte målgruppen även om jag försökte.

Antiklimax antikli´max, övergång från ett starkare uttryck till ett svagare; matt upplösning på gradvis ökade förväntningar [...] http://www.ne.se/antiklimax Antiklimax 1: Upplevelsen När jag betalar för att gå och se en Twilight-film på premiärdagen i Malmös största biosalong förväntar jag mig faktiskt att jag ska få någonting utöver det vanliga. Jag förväntade mig hysteriska tjejer som skulle skrika och gråta sig igenom filmen. Eftersom jag gärna ville känna mig delaktig i hysterin laddade jag fickan med Dextrosol och gick till och med in på en pub och svepte några glas whiskey innan jag traskade bort till biografen. Jag var helt inställd…

Review Overview

Betyg

20

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.