Bränd

Bränd, eller Burnt som den heter på engelska, är en visuell och kulinarisk orgasm. En film som med ånga och stekos släpper in oss bakom kulisserna i matvärldens fine dining. Men har regissören John Wells verkligen lagt lika mycket kärlek på berättelsen och karaktärerna som han har på maten?

Bradley Cooper är Adam Jones, en före detta framgångsrik kock i Paris. I Frankrike arbetade han på en restaurang med två Michelinstjärnor som blev förstörd av Jones drogmissbruk. Efter att ha förberett en miljon musslor i New Orleans känner han sig redo för att återvända till Europa något år senare. Väl i London är planen att han skall starta en restaurang som skall nå 3 Michelinstjärnor. Jones samlar snabbt ihop både gamla kollegor och nya för att bilda ett kocklag som skall ta honom och restaurangen till nya höjder. Största hindret för att Adam Jones skall nå sitt mål är hans eget ego och sina skulder från sitt tidigare liv i Paris. Med i sitt kocklag har Bradley Cooper, Sienna Miller, Omar Sy, Sam Keeley och chefen spelad av Daniel Brühl.

Det märks tydligt att regissören John Wells har en stor respekt för matlagning, något som tydligt speglas i filmens alla köksscener. Under inspelningen av filmen medverkade den tvåstjärniga Michelinkocken Marcus Wareing som konsult. Hans uppdrag var att se till att filmens matlagningsscener blev representativa för matlagning i riktiga kök. Ett uppdrag som resulterat i att du kommer lämna bion hungrig. När filmens skådespelare arbetar i köket är de i bakgrunden omgivna av riktiga kockar som bidrar till att köket upplevs som levande och stressigt. Tyvärr har regissören missat att fila på karaktärerna och filmens berättelse i all fokus på maten. Historien är hyfsat konventionell och förutsägbar i sin dramaturgiska utformning men detta vägs till viss del upp av bra skådespeleri och ett fint foto.

burnt3

Samtliga av filmens skådespelare glänser i sina roller men de har fått arbeta med ett manus som lämnar en del att önska. Karaktärsutvecklingen i filmen är nästintill icke existerande förutom för Bradley Coopers Adam Jones och hans kärleksintresse Helene, spelad av Sienna Miller. Alla andra karaktärer i filmen är platta och existerar enbart för att bli utskällda eller för att användas som verktyg av huvudkaraktären. Emma Thompson, Alicia Vikander och Uma Thurman medverkar också i filmen men de får inte många sekunder i bild. Jon Favreau visade förra året med sin film Chef att en matlagningsfilm kan vara tillfredsställande både visuellt och karaktärsmässigt. John Wells har lyckats bättre än Favreau visuellt men har inte riktigt fått alla pusselbitar att falla på plats berättarmässigt.

Trots sina brister så är Bränd en riktigt underhållande film även om den är en aning förutsägbar. John Wells respektfulla inblick i matlagningsvärlden är både hungerframkallande och visuellt tillfredsställande. Skådespelarna gör oerhört mycket av ett manus som gott kunde ha fått genomgå några fler utkast och versioner innan inspelningen av filmen påbörjades. För mig som är ett fan av både Bradley Cooper och matlagning passade denna filmen som handen i handsken. Jag flaggar därför för att jag därför också uppskattar filmen en aning mer än vad den möjligen förtjänar.

Fotnot: Filmen har premiär på fredag 6 november.

Bränd, eller Burnt som den heter på engelska, är en visuell och kulinarisk orgasm. En film som med ånga och stekos släpper in oss bakom kulisserna i matvärldens fine dining. Men har regissören John Wells verkligen lagt lika mycket kärlek på berättelsen och karaktärerna som han har på maten? Bradley Cooper är Adam Jones, en före detta framgångsrik kock i Paris. I Frankrike arbetade han på en restaurang med två Michelinstjärnor som blev förstörd av Jones drogmissbruk. Efter att ha förberett en miljon musslor i New Orleans känner han sig redo för att återvända till Europa något år senare. Väl i London…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.