Boyhood

I en film inspelad tidvis över tolv år får vi se en familj formas, brytas sönder för att sedan återskapas i nya konstellationer. I Richard Linklaters Oscarsbelönade film Boyhood växer två barn upp framför ögonen på oss tittare och upplevelsen blir både magisk och gripande.

boyhood1

Richard Linklater har skapat en film som kommer till att bli ihågkommen länge, en film inspelad tidvis över tolv år med samma skådespelare. Ett unikt grepp som kräver både tålamod och en stark idé om hur allting skall kunna vävas ihop, ett mastodontprojekt för alla inblandade. Skådespelarna Ellan Coltrane och Lorelei Linklater växer bokstavligen talat upp framför ögonen på oss. Trots sitt unika grepp lyckades regissören knyta till sig distributören IFC Films samma år som han började spela in. Linklater sade sig vilja skildra ett barns uppväxt fram till det att barnet börjar sina eftergymnasiala studier och att han var beredd på att anpassa filmens upplägg beroende på hur skådespelaren utvecklades med tiden. Det unika greppet har onekligen gett utdelning, i år finns filmen utgiven på blu-ray och har precis belönats med en Oscar för bästa kvinnliga biroll.

I filmens centrum står barnet Mason Jr spelat av Ellan Coltrane som var sju år när filmen började spelas in 2002. Tillsammans med sin syster Samantha (Spelad av Lorelei Linklater, dotter till regissören) får vi se historien om hur de växer upp tillsammans under ett omvälvande decennium. Föräldrarna Mason (Ethan Hawke) och Olivia (Patricia Arquette) skiljs åt tidigt vilket så småningom leder till nya relationer, flyttar mellan städer samt nya skolor. Med en speltid på nästan tre timmar kan det för intresserade av filmen verka omöjligt att få ihop den här historien men om du ser filmen kommer du till att bli motbevisad.

boyhood2

Filmens styrka ligger inte på det visuella planet utan snarare i kärnan av berättelsen om en familj som är i ständig rörelse. Utöver det gör samtliga involverade skådespelare starka insatser som gör att vi tittare tror på filmens karaktärer och deras relationer. Trots att det är Patricia Arquette som har fått en Oscarsstatyett för sin roll filmen vill jag ge de båda barnskådespelarna välförtjänta utropstecken. Det är tydligt att barn som får chansen att vara skådespelare varje år under sin uppväxt utvecklas med tiden och lika så relationerna dem emellan. Efter att ha sett filmen kan jag vittna om att det är lätt att emellanåt glömma bort att det inte är en riktigt familjs livsöden jag precis har skådat.

boyhood3

Sin långa speltid till trots så är detta en historia som flyger förbi och när filmen är slut kan jag inte låta bli att tänka: – Vad hände sedan? Richard Linklaters tillvägagångssätt har gett oss en historia som känns både levande och spretig som ens egen vardag, trots detta skildrar filmen en välsvarvad historia om en pojkes uppväxt fylld av både kärlek och motgångar. Visuellt hade filmen kunnat få ha en lite mer unik ton så hade Linklater troligtvis stått med sin egen Oscarsstatyett i år. Detta är en film för alla filmälskare, en film som visar vilket fantastiskt redskap film är för att förmedla historier. Om du inte har sett Boyhood så tycker jag att du bör göra det snarast.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

One comment

  1. Före jag såg filmen kunde jag bara tänka på hur filmen hade skapats och hur unikt det hela är. Efter filmen kan jag lägga till genialiskt till den beskrivningen. Jag dras in och fångas av filmens karaktärer och drama och jag njuter under hela vägen. Detta kan vara en av de bästa filmer jag någonsin sett, och jag kan inte riktigt förklara varför. 10/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.