Bloodshot

Vi lever i en tidsålder där superhjältefilmer dominerar den vita duken och två bolag dominerar marknaden. Marvel och DC har tillsammans 70% av serietidningsmarknaden i USA. Marvel ägs som alla vet av Disney och DC ägs av Warner. Det lämnar ganska liten del av kända serietidningar till resten av bolagen. 2015 så gjorde Sony en deal med Valiant Comics att få licensen till deras serie och nu kommer den första filmen, Bloodshot.

Valiant bildades 1989 av avhoppare från Marvel och köptes efter ett par år av Acclaim innan de 2004 gick i konkurs. Sedan 2005 är de ett eget bolag igen under Valiant Entertainment och hade i början av 2010-talet stor framgång med sina serier. De hade då en marknadsandel på 5%.

Bloodshot var en av deras första serier som hade premiär i 1992 och har varit populär ända sedan dess. I filmen spelar Vin Diesel Ray Garrison en före detta marinsoldat som efter ha blivit kidnappat på sin semester, sett sin fru bli mördad och sedan själv blivit skjuten vaknar upp hos Rising Spirit Tech ett företag som specialiserar sig i cyberteknologi för att förbättra soldater. Ray är deras senaste projekt. De har väckt honom från de döda och injicerar nano-teknologi i hans blod. Detta har gjort honom starkare, snabbare och i princip odödlig för de kan reparera alla skador han får. Men priset är att han inte har några minnen från sitt gamla liv. Men snart börjar små fragment dyka upp i hans hjärna och han beger sig olovligt iväg för att hitta sin frus mördare.

Valiant serier delar alla samma universum och Sony plan var att detta skulle vara startskottet på en serie filmer. Tanken var att denna och serien Harbringer skulle likt Marvel spela in ett par filmer för att sedan kulminera i Harbringer Wars. Men innan ens Bloodshot han ha premiär sålde Sony rättigheterna till Harbringer till Paramount. Sedan kom Corona och Bloodshot hann knappt gå på bio innan den landade på hemmamedia. Men efter att ha sett filmen fundera jag på om det inte är där den hör hemma. Att Bloodshot skulle vara stor underhållning förstod jag från början att så inte skulle vara fallet men jag var inte beredd på hur tråkig den skulle vara. Vin Diesel är vid det här laget en synnerligen etablerad actionstjärna och kanske den största vi har just nu.

Så att ha honom i huvudrollen för denna film känns som ett självklart val. För 30 år sedan hade det varit Arnold som fyllt de skorna. Men Jesus vad Vin Diesel känns trött i denna film. Visst det är ett väldig ordinärt manus och det finns inte så mycket som händer men han känns total oengagerad i huvudrollen och har ingen kemi med någon av de andra skådespelarna. Mexikanska sångerskan Eiza González spelar den kvinnliga huvudrollen KT och de har noll kemi. Guy Pearce (som för övrigt är lika gammal som Vin Diesel) är nästan helt bortkastad som filmen skurk.

Det finns en del bra action i filmen men en film som handlar om cyberteknologi kommer att luta sig mycket mot datoreffekter. Lite för mycket. Fighten inne i London var snygg men slutstriden blir en fest i datoreffekter mer än något annat. Tänk dig en actionfilm från början av 00-talet där det är tydligt när datoreffekter används och du har Bloodshot.

Dave Wilson som tidigare jobbat med specialeffekter gör regidebut och lutar lite för mycket åt att göra en cool film mer än att berätta en intressant historia. Problemet är att han inte riktigt litar på sin publik och väljer att förklara allting i detalj, detta genom att låta personer på duken berätta allting för en annan person.

Att se Bloodshot är som att åka 15 år tilbaka i tiden och se en riktigt dålig actionsfilm från 2005. Undvik!

Vi lever i en tidsålder där superhjältefilmer dominerar den vita duken och två bolag dominerar marknaden. Marvel och DC har tillsammans 70% av serietidningsmarknaden i USA. Marvel ägs som alla vet av Disney och DC ägs av Warner. Det lämnar ganska liten del av kända serietidningar till resten av bolagen. 2015 så gjorde Sony en deal med Valiant Comics att få licensen till deras serie och nu kommer den första filmen, Bloodshot. Valiant bildades 1989 av avhoppare från Marvel och köptes efter ett par år av Acclaim innan de 2004 gick i konkurs. Sedan 2005 är de ett eget bolag…

Review Overview

Betyg

30

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.