Blake Edwards ’10’ (Blu-ray)

Blake Edwards ”10”, även känd som Blåst på konfekten här i Sverige, är filmen som gjorde Bo Derek och Dudley Moore till superstjärnor över en natt och blev samtidigt en av de mest inkomstbringande filmerna under 1979 då den hade premiär på vita duken.  

”10” förtäljer historien om den framstående och välbärgade kompositören George Webber som lider av en djup medelålderskris och som får en sjuklig besatthet över den unga Jenny spelad av Bo Derek. Hans ogrundade känslor och osunda fixering vid hennes utseende driver honom på en vild jakt där han gör allt för att få befinna sig i hennes närhet och vandra i hennes fotsteg. Hans eskapader får sin klimax på den extravaganta badorten Las Hadas i Mexiko där ödets nyck för dom två samman. George är utom sig av likväl lycka som nervositet. Men är Jenny verkligen allt vad han önskar och tror? Är hon den perfekta tjejen?

Detta är nu det fjärde tillfället på lite mindre än två år som jag bänkar mig och tittar igenom Blake Edwards ”10” och som ni kanske kan ana av detta påpekande så anser jag att här finns otroligt mycket att hämta. Det är en fenomenalt trevlig romantisk drama-komedi där de tre centrala skådespelarna Julie Andrews, Bo Derek och Dudley Moore spelar mot varandra med enorm finess och känslomässig trovärdighet.

Dialogen är fyndig, rapp och smart med imponerande långa tagningar emellanåt. Favoritscenen att tänka på med just detta i åtanke är en diskussion i sänghalmen mellan Julie Andrews och Dudley Moore gällande huruvida ”broad” är en nedsättande benämning att använda mot kvinnor eller inte. Med enorm pondus, tyngd och eftertryck kastar de ord efter ord och mening efter mening mot varandra och scenen är en av mina absoluta favoriter när det kommer till verbal svärdfäktning. Samma typ av syrliga, fylliga dialog finns att hämta igenom hela filmen. Från start till slut är det ett fantastiskt välskrivet manus som inte har åldrats en dag.

Både Julie Andrews och Dudley Moore gör fantastiska och väldigt mänskliga rolltolkningar som tillsammans med det starka manuset i sanningen får karaktärerna att kännas levande och fyllda med naturliga brister, precis som alla människor har. Det är två vuxna men osäkra personer som porträtteras och deras attraktion känns både nyanserad och väldigt riktig.

Bo Derek, som innan ”10” endast spelat i Michael Andersons djurskräckis ”Orca the killer whale” blev stjärna och tillika sexsymbol över en natt i och med sin roll i filmen. Hon spelar den naiva Jenny och karaktären är som klippt och skuren för Bo Derek. Hon gör ett utmärkt jobb trots hennes ytterst magra tidigare erfarenhet. Drömsekvensen med Jenny springandes på den vågsvepta blöta sandstranden med sitt flätade hår iklädd en tajt åtsittande beige baddräkt har blivit ett klassiskt Hollywood ögonblick och parodierats i flertal moderna filmer och tv-serier.

Bland övriga roller finner vi Brian Manion Dennehy (känd från First Blood och Cocoon filmerna) som den ständigt insiktsfulle och charmerande bartendern Don och en relativt ung Dee Wallace som den charmiga men tragiska Mary Lewis. Dee gjorde sedermera karriär inom skräckfilm och är idag känd som en ’scream queen’ med filmer som Popcorn, Critters, Cujo och The Howling under sitt bälte.

Blake Edwards ”10” hjälpte också att popularisera Maurice Ravels låt Boléro som fick en enorm försäljningsökning mycket tack vare Bo Derek som med sensuell röst i filmen låter oss få veta att stycket är ”the most descriptive sex music ever written”. Och med handen på hjärtat kan jag säga att låten för egen del fick en nära nog ohälsosam mängd speltid på mitt Spotify konto.

När det kommer till den tekniska presentationen så lämnar blu-ray utgåvan en del att önska med färger som drar åt det onödigt mörka hållet och saknar både djup och nyans. Ljudet levereras på ett DTS-HD Master Mono spår och är en trogen representation av originalversionen med klar och tydlig dialog som aldrig lämnar en frågande eller ger behov av volymjusterande på kontrollen. Extramaterialet är rätt sparsmakat och består endast av en vintage featurette från TV och original trailern. Inte speciellt mycket att hurra över. Fram till dess att Warner släpper en UHD utgåva av filmen så är den amerikanska blu-ray skivan från 2011 det bästa sättet att uppleva Blake Edwards ”10” på.

Blake Edwards ”10” kommer med mina varmaste rekommendationer och är i sanningen en film som tillhör en diger skara oförskämt bortglömda pärlor. Den har mycket hjärta, värme och humorn är ärlig och aldrig tvingad eller krystad. Det är en vuxen film som behandlar vuxna problem och är fylld till bredden med fantastiska skådespelare och stöttad av ett oförskämt bra manus. ”10” är och förblir en av de bättre romantiska komedierna som producerats och den både roar och berör lika mycket idag som då. 

Blake Edwards "10", även känd som Blåst på konfekten här i Sverige, är filmen som gjorde Bo Derek och Dudley Moore till superstjärnor över en natt och blev samtidigt en av de mest inkomstbringande filmerna under 1979 då den hade premiär på vita duken.   "10" förtäljer historien om den framstående och välbärgade kompositören George Webber som lider av en djup medelålderskris och som får en sjuklig besatthet över den unga Jenny spelad av Bo Derek. Hans ogrundade känslor och osunda fixering vid hennes utseende driver honom på en vild jakt där han gör allt för att få befinna sig i hennes…

Review Overview

Betyg (Filmen)
Betyg (Utgåvan)

Summary : En varm och hjärtlig komedi med strålande dialog och otroligt välskrivna, mänskliga karaktärer. Blake Edwards "10" är en tidlös om än bortglömd Hollywood-klassiker från det glada 70-talet och står sig lika bra idag som när den släpptes. Blu-ray utgåvan får plus i kanten för utmärkt balanserad mono-ljudmix men en rätt tråkig bild och sparsmakat extramaterial drar ner slutbetyget några snäpp.

78

About Marcus Persson

En ständigt kaffedrickande, välartikulerad hedning från den sydskånska tundran med en brinnande passion för obskyra filmer, hifi, analog media, och whisky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.