Blade Runner: The Final Cut (4K UHD)

Oavsett om du är ett fan eller ej, Ridley Scotts Blade Runner är en klassiker och en kultfilm. Däremot är det långtifrån självklart vilken version du skall välja att se. Bioversionen? International cut? Director’s cut? Med The Final Cut på 4K Ultra-HD Blu-ray skall valet bli enklare hädanefter, i alla fall om ni skall lita på Ridley Scott eller mig.

Mina förväntningar kring att återbesöka Blade Runner var hyfsat låga. Första gången jag såg filmen var någon gång under nittiotalet, tyvärr kan jag inte minnas vilken version jag såg då. Däremot kom jag ihåg filmens fantastiska neonbelysta miljöer och att han där skådespelaren som spelade Han Solo i Star Wars var med. Senaste besöket i Scotts mörka framtid skedde någon gång på denna sidan av millenieskiftet i min kusins fina hemmabio. Då vart jag, min bror och min kusin osäkra på vilken version vi skulle välja att se. Till sist föll valet på director’s cut, ett val som jag först idag idag identifierat som ett misstag. Den omtitten lämnade ett svagt intryck och en framväxande känsla av att det, trots filmens kultstatus, inte var för mig.

När The Final Cut släpptes på blu-ray för några år sedan recenserade vår skribent Joakim Helmbrant filmen, hans recension kan du läsa här. Alva Bexell recenserade årets uppföljare Blade Runner 2049. Om ni har svårt att minnas vad filmen handlar om, för jag förutsätter att de flesta av er har sett den, skall jag friska upp era minnen. I en mörkare och alternativ version av vårt 2000-tal har människan uppfunnit biologiska robotar som kallas för replikanter. Till skillnad från människor lever de bara fyra år. När ett gäng mordiska replikanter kommer till jorden för att hitta en lösning på sin korta livstid, återaktiveras ”Blade runnern” Rick Deckard (Harrison Ford). Blade runners jagar och fångar replikanter på jorden sedan de börjat nekas tillträde på Jorden efter en konflikt på kolonier i yttre delen av solsystemet.

Mitt återbesök i Scotts dystopiska framtid blev över min förväntan. Sist jag såg filmen upplevde jag den som lång pretentiös och tråkig. Denna gången sögs jag in i universumet med hjälp av den fantastiska 4K-utgåvan som rent tekniskt lämnar lite att önska. Jag konstaterar dock fortfarande att filmen än idag imponerar på mig mer med sina miljöer och sitt världsbyggande än med sin relativt enkla handling. Harrison Ford har en mer råbarkad och allvarlig framtoning i Blade Runner än vad han hade i sina roller i Star Wars- och Indiana Jones-filmerna. Rutger Hauer är fantastisk i rollen som mordisk replikant och filmens slutscener är verkligen ett stycke filmhistoria. Det finns många som är skeptiska till regissörer som tvunget skall återbesöka sina gamla filmer för att göra ändringar till det bättre. Ridley Scott visar dock med The Final Cut att det går att göra det med respekt. Särskilt när man redan 2007 var framsynta nog att göra en 4K-master av filmen, ett extra imponerande val när många filmer än idag färdigställs endast i 2K. Belöningen kommer i form av denna 4K-release som med sin skärpa och färgomfång sätter en standard för hur bra formatet kan vara. Detta är verkligen den ultimata versionen av filmen och en utgåva jag säkerligen kommer att återbesöka igen.

Utgåvan: Det blir tydligt redan i filmens tidiga världsetablerande flygningar att detta är en utgåva utöver det vanliga. Färgomfånget i utgåvans HDR har finkalibrerats i klass med Prometheus på UHD. Dessutom kompletteras färgerna med en enorm skärpa och en grym ljudmix. Filmen levereras i formatet 2:40.1 och med fullt stöd för Dolby Atmos. Det enda som hindrar denna utgåvan från att få full pott är utgivarnas hantering av allt extramaterial. Vid 30-årsjubiléet för fem år sedan släpptes den version som av de flesta fans betraktas som den mest kompletta. På denna utgåva har du inte tillgång till allt extramaterial och majoriteten av innehållet presenteras enbart i 1080p. Är du ett fan av filmen är det dock självklart att du måste ha den och se den i 4K.

Oavsett om du är ett fan eller ej, Ridley Scotts Blade Runner är en klassiker och en kultfilm. Däremot är det långtifrån självklart vilken version du skall välja att se. Bioversionen? International cut? Director's cut? Med The Final Cut på 4K Ultra-HD Blu-ray skall valet bli enklare hädanefter, i alla fall om ni skall lita på Ridley Scott eller mig. Mina förväntningar kring att återbesöka Blade Runner var hyfsat låga. Första gången jag såg filmen var någon gång under nittiotalet, tyvärr kan jag inte minnas vilken version jag såg då. Däremot kom jag ihåg filmens fantastiska neonbelysta miljöer och att han där…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.