Blade of the Immortal

Takashi Miike är född 1960 och blev tidigt 2000-tal känd via filmer som Audition, Dead or Alive och Ichi the Killer. Hans unika stil och oftast mycket våldsamma filmer lockade folk. Takashi har gjort film sedan 1991 och gjorde förra året sin hundrade film, Blade of the Immortal som Netflix har köpt rättigheterna för.

Manji är en samuraj som är på flykt efter att ha döda sin herre och dennes livvakter, tillsammans med sin syster. På vägen möter han en grupp Ronins som är ute efter honom, efter en stor strid där hans syster och alla Ronins dör så lägger en 800-årig gammal kvinna en förbannelse på honom och han blir odödlig. 50 år senare letar en flicka upp honom för att hämnas sin fars död, Manji tar sig motvilligt an henne då hon påminner honom hans syster och tillsammans beger dig sig iväg i jakten på mördarna. Men dessa visar sig vara Ittō-ryū en grupp som tänker bli den bästa gruppen krigare i hela Japan.

Mangan som filmen bygger på är hela 31 volymer och kom ut under nästan 20 år tid. Att försöka krympa ner en sådan serie till 2 timmar och 20 minuter skapar en hel del problem, framförallt för alla som inte har läst serien. Jag hade en vag uppfattning om den men inte läst på minst 15 år. Så mycket i filmen går överhuvudet på mig medan min vän som läst hela serien kände igen många karaktärer. Det hela går också i ett rasande tempo då man skall hinna med mycket och det gör att saker och ting oftast känns både krystade och forcerade. Många bi-roller hade kunnat lämnas där hän istället och man hade kunnat fokusera mer på Manji och Kagehisa Anotsu som får agera huvudskurk i filmen.

Annars är det mycket som det är när Takashi Miike står bakom kameran, det flyger kroppsdelar och blod till både höger och vänster och det är flera strider som involverar en massa människor. Gillar man hans stil finns det ett visst välbehag att se att det är god Takashi-anda genom hela filmen men jag saknar något. Historien lämnar mycket att önska och jag får aldrig en närmare bild av Manji och vad som driver honom, de moraliska frågorna som ändå präglar boken och relationen mellan Manji och Rin finns ingenstans här. I filmen är det snarare så att Manji mest bara är butter och arg på allt och alla.

Filmen möttes också av ett svalt mottagande både i Japan och i väst och den gick inte alls så bra på bio som bolagen hade önskat. Warner skötte biorättigheterna och kanske insåg de att var den smartaste lösning att sedan sälja vidare till Netflix. Jag tycker inte att filmen är dålig, den är fart och är underhållande på flera ställen men jag har sett betydligt bättre adaptioner av Manga och filmer av Takashi Miike.

Takashi Miike är född 1960 och blev tidigt 2000-tal känd via filmer som Audition, Dead or Alive och Ichi the Killer. Hans unika stil och oftast mycket våldsamma filmer lockade folk. Takashi har gjort film sedan 1991 och gjorde förra året sin hundrade film, Blade of the Immortal som Netflix har köpt rättigheterna för. Manji är en samuraj som är på flykt efter att ha döda sin herre och dennes livvakter, tillsammans med sin syster. På vägen möter han en grupp Ronins som är ute efter honom, efter en stor strid där hans syster och alla Ronins dör så lägger…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.