Black Mass

black-mass-02Johnny Depp har fastna i en stereotyp, han spelar en och samma roll hela tiden och det har vid det här laget blivit tjatigt. Nu försöker att bryta detta mönster genom att spela gangster i en film som på ett annat sätt är stereotyp.

Whitey Bulger var Bostons mest fruktade gangster under nästan 20 år. Men trots detta så gjorde varken FBI eller Boston-polisen några större insatser att fånga honom, detta på grund av att Bulger även var tjallare. Grunden till detta var en allians mellan Bulger och hans gamla barndomskamrat John Connolly som hade fått i uppdrag hos FBI att ta ner den italienska maffian. Genom att använda Bulger som bollplank kunde man fokusera sina insatser och låta honom ostört bedriva sin verksamhet. Men Bulger var mycket mer, han hade även en bror som var senator vilket skapade ytterligare ett komplicerat förhållande som Bulger försökte utnyttja.

Black Mass gör mycket rätt, det är 70-tal och 80-tal rakt ut i fingerspetsarna. Den fångar det hårda livet på Bostons bakgator på att bra sätt och skådespelarna är rakt igenom bra. Men problemet med filmen är att vi har sett det tidigare så många gånger. Och Black Mass erbjuder inga som helst nyheter, snarare tvärtom. Det är samma gamla formstöpta historia om organiserad brottslighet. Ett annat problem är att vi aldrig kommer Whitey under skinnet, han är en skitstövel från första gången vi träffar honom men det är oklart varför han är det och vad det är som har format honom. Det är som att se en riktigt mörk personlighet men aldrig få grepp om vad det är som har skapat allt mörker. Kanske filmens största svaghet är just detta, den är välgjord och välpolerad men under ytan finns det ganska lite.black-mass-03

Så Johnny Depp. Det går inte att komma ifrån att han tar sig an rollen med stort lust. Han verkligen frossar i den ondska som är Whitey Bulger. Kanske lite väl mycket. I Depps presentation är Bulger en total psykopat utan några förlåtande drag. Sedan har vi Benedict Cumberbatch som hans bror. Stabil insats utan att glänsa, en typisk Cumberbatch roll skulle jag säga, solid och välspelat. Joel Edgerton spelar barndomsvännen Connolly och gör det genom att riktigt njuta av rollen. Vi förstår tidigt att denna kille kommer det inte att gå bra för och Edgerton skapar en karaktär som vi verkligen inte kan tycka synd om när fallet kommer. Men det gör honom också mer intressant. Scott Cooper står för regin och har tidigare gjort Crazy Heart och Out of the Furnace. Han regi är stabil rakt igenom och han lyckas verkligen fånga en bra stämning genom filmen. Det går inte att klaga på hans regi men han får heller aldrig filmen att lyfta och bli riktigt intressant.

Som det är nu så är Black Mass den typen av film som är bra men slätstruken och lättglömd. En film som hade kunnat vara så mycket mer men aldrig fick lyfta. Synd för här fanns det gott om potential till en fascinerande historia.

Johnny Depp har fastna i en stereotyp, han spelar en och samma roll hela tiden och det har vid det här laget blivit tjatigt. Nu försöker att bryta detta mönster genom att spela gangster i en film som på ett annat sätt är stereotyp. Whitey Bulger var Bostons mest fruktade gangster under nästan 20 år. Men trots detta så gjorde varken FBI eller Boston-polisen några större insatser att fånga honom, detta på grund av att Bulger även var tjallare. Grunden till detta var en allians mellan Bulger och hans gamla barndomskamrat John Connolly som hade fått i uppdrag hos FBI…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.