Bilar 3

I den tredje delen av Disney Pixars omåttligt populära filmserie om de talande bilarna börjar Blixten McQueen ses som en åldrande föredetting. Innan han vet ordet av blir han omkörd av en serie nya, toppmoderna bilar med Jackson Storm i förarsätet. Efter en ordentlig krasch under ett lopp hamnar McQueen i valet och kvalet: är det dags att lägga av, eller har han vad som krävs för att komma tillbaka?

I Bilar 3 ligger fokus återigen på racing. Inte originellt i sig, men efter snedsteget i Bilar 2, en av de allra svagaste Pixar-filmerna för undertecknad, där huvudtemat var spionage och utspelade sig runt hela jordklotet så känns detta steg tillbaka som ett säkert och solitt kort. Bägaren har inte heller i närheten lika stor roll som i föregående film vilket är en vinst i sig. Han gjorde ett relativt stort, och bra, avtryck i den första Bilar, men i uppföljaren tog han alldeles för mycket plats och var bara en av de där jobbiga karaktärerna som knappt bidrar med något vettigt till filmupplevelsen.

Den nya bekantskapen Jackson Storm och Blixten McQueen.

McQueen har tävlat i så pass många år att han inte riktigt hunnit stanna upp och känna efter att han faktiskt börjar bli till åren. När han förlorar sitt första lopp mot Jackson Storm förstår han inledningsvis inte hur det kunde ske. Han vägrar även erkänna att han är en föredetting som media säger, utan det krävs en krasch som håller honom borta i flera månader för att han sent omsider börjar greppa hur verkligheten faktiskt ser ut. Han trotsar den tanken och signar för ett nytt stall i hopp att komma tillbaka i gammalt gott slag. Toppmoderniteter som t.ex. VR-glasögon och simulator, som alla de nya bilarna använder, finns att tillgå, men McQueen väljer att närma sig sin comeback med okonventionella metoder i sann Rocky-anda.

Frågan som genomsyrar hela filmer är alltså: ska jag fortsätta kämpa eller ska jag erkänna att min tid är förbi? Efter alla påtryckningar från media, från stallchefen och kraschen får McQueen att börja tänka och överväga båda alternativen. Ömsom vill han motbevisa alla belackare och slå Jackson Storm, ömsom känner han sig gammal och erkänner att det ligger en hel del sanning i det de säger. Filmens tjusning är inte racingen, det har vi sett förut, utan det ligger i resan till vilket val McQueen gör – ifall det blir en ”Rocky” och visar alla att avdankade föredettingar fortfarande kan eller om han väljer att tacka för sig.

I den okonventionella träningen ingår bland annat ett… demolition derby.

Bilar 3 är klart bättre än föregångaren, men lite väl lik originalet och utan några större nyheter för att kunna koras som den bästa i serien. Härligt mysiga miljöer, som vanligt, och ett och annat skratt frammanas som sig bör. Nu vill jag dock att Pixar väljer att fokusera på annat än uppföljare (Hitta Doris, Monsters University, Toy Story-serien och nyss utannonserade Superhjältarna 2, det räcker så) och låter Blixten McQueen och Bilar stanna på topp.

I den tredje delen av Disney Pixars omåttligt populära filmserie om de talande bilarna börjar Blixten McQueen ses som en åldrande föredetting. Innan han vet ordet av blir han omkörd av en serie nya, toppmoderna bilar med Jackson Storm i förarsätet. Efter en ordentlig krasch under ett lopp hamnar McQueen i valet och kvalet: är det dags att lägga av, eller har han vad som krävs för att komma tillbaka? I Bilar 3 ligger fokus återigen på racing. Inte originellt i sig, men efter snedsteget i Bilar 2, en av de allra svagaste Pixar-filmerna för undertecknad, där huvudtemat var spionage…

Review Overview

Betyg

70

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.