Big Jake

Frånvarande fäder var tydligen förekommande redan under western-eran.

bigjake-top

Big Jake (John Wayne) har varit hemifrån under en längre tid. Han och hans fru kom inte överrens så han blev mer eller mindre utkastad. Det är inte alltid så lätt att vara kvinnokarl ens för en hårdhudad tuffing som Big Jake. På ranchen lever frun kvar med familjen och det hela går så pass bra att en förmögenhet arbetas ihop. Detta har dock en lokal gangster noterat och vid en räd mot ranchen dödas större delen av de anställda, en av sönerna skadeskjuts svårt och den yngste sonen Little Jacob kidnappas för att enbart återlämnas mot en större lösensumma. Nu beslutar man sig för att kalla hem Big Jake. Han ska få bege sig iväg med lösensumman, men samtidigt åker ett gäng efter skurkarna med motorfordon. Big Jake är skeptisk till nymodigheterna. De andra är dock självsäkra.

bigjake01

Egentligen är det ganska enkelt. Om John Wayne spelar en roll i en film, så kommer den rollkaraktären förmodligen att lösa allt. Det sker också i denna film (jag tänker inte ens påtala att detta är spoileralert). Visserligen har han en liten flagad glans, men han är ändå solklart huvudpersonen. Detta skulle jag givetvis kunna kritisera, men samtidigt är det faktiskt exakt det jag vill se. Big Jake är en riktig western. Visserligen har man placerat den tidsmässigt på western-erans absoluta slut. Det ligger så pass sent att man känt sig tvungna att inleda filmen med att slå fast att i New York och andra städer på östkusten var livet civiliserat och urbaniserat, men att det är fortfarande ganska vilt och ruffigt lite längre västerut. Ett land där cowboyen fortfarande agerar och kanske till-och-med regerar. Genom att lägga filmen sent i tiden öppnar man för möjligheten att införa moderniteter som bilar och motorcyklar, men även lite mer subtila nymoderniteter som en halvautomatisk pistol istället för de typiska revolvrarna. En person har även kikarsikte.

bigjake002

John Wayne medverkade i ett otal filmer under 50 år innan han slutade i sjuttioårsåldern. Mest känd är Wayne för alla de westernfilmer han var med i. Wayne blev belönad med en Oscar för sin gestaltning av Rooster Cogburn i True Grit. På något sätt är han urtypen för den amerikanska hjälten. Stor, stark och rättrådig. I filmen finns också Waynes egen son och Robert Mitchums son i bärande roller.

Filmen är en positiv överraskning. Filmens handling är det inte mycket att orda om, men känns befriande att se en western som inte är översållad med datorgenererat effektsökeri och överdriven action i ett högt tempo. Ibland är gammal äldst.

Frånvarande fäder var tydligen förekommande redan under western-eran. Big Jake (John Wayne) har varit hemifrån under en längre tid. Han och hans fru kom inte överrens så han blev mer eller mindre utkastad. Det är inte alltid så lätt att vara kvinnokarl ens för en hårdhudad tuffing som Big Jake. På ranchen lever frun kvar med familjen och det hela går så pass bra att en förmögenhet arbetas ihop. Detta har dock en lokal gangster noterat och vid en räd mot ranchen dödas större delen av de anställda, en av sönerna skadeskjuts svårt och den yngste sonen Little Jacob kidnappas…

Review Overview

Betyg

70

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.