Beyond: Two Souls

Nu kommer Quantic dream med sitt nya spel efter sensationen med spelet Heavy Rain. Beyond: Two Souls, en filmisk spelupplevelse som levererar både spänning och känslor som sällan upplevs i spelmediet.

Beyond Two Souls 05

Spelaren får i Beyond: Two Souls ta sig an rollen som Jodie, vars röst och utseende lånats från skådespelerskan Ellen Page (X-Men: The Last Stand, Förälskad i Rom), och kastas in i historien via den första scenen som börjar på en polisstation. Jodie har blivit upphämtad av en polis som hittat henne sargad och utmattad vid sidan av vägen. Många frågor ställs, men Jodie tiger. Omständigheterna kring flickan blir inte mindre konstiga när en kopp plötsligt far iväg, till synes av sig själv, rakt in i väggen. Efter en stund så ger polisen upp med utfrågningen och går ut för att återgå till andra polissysslor, men innan han hinner börja så smyger det in massor av specialpoliser på stationen. De tecknar till polisen som förhört Jodie att öppna dörren till rummet där hon sitter, något som de senare får ångra bittert …

Beyond Two Souls 02

Spelet utspelar sig lite som filmerna Pulp fiction blandat med Memento, där varje bana är en episod i Jodies liv. När spelet framskrider så vecklas historien ut som ett ihopskrynklat papper. Det har en upphuggen tidslinje vilket gör att frågor som jag ställer mig själv i en av de första episoderna kanske inte får svar förrän långt senare i spelet. Allt är väldigt välgjort och historien har en skönt rytm med härliga cliffhangers som gör att jag bara inte kan sluta spela, utan måste få reda på vad som händer härnäst i Jodies liv.

Grafiskt bygger spelet vidare på samma ultrarealism som Heavy Rain är känt för. Ansiktsuttryck och kroppsrörelser är väldigt vackra men från början hade jag lite svårt att vänja mig vid det. Jag tror det beror på att när realism går över en viss nivå så ser jag mycket mer kritiskt på allt som kanske inte riktigt lever upp till samma standard som stora delar av spelet faktiskt har. Dock så märkte jag inte av detta efter ett par timmars spelande då jag var helt uppslukad av historien. Faktum är att det för min del nog inte skulle gjort något om spelet grafiskt påminde om ett 8-bits Nintendospel. Historien är så gripande att den överskuggar det mesta. Men för de av er därute som kräver mer grafiskt godis så kan jag bara säga att Beyond: Two Souls knappast lär göra er besvikna.

Ellen Pages medverkan är redan nämnd, utöver henne så spelas en roll av Willem Dafoekänd som bland annat Green Goblin i Spider-Man. I Beyond: Two Souls spelar han Nathan, en doktor som tar han om Jodie under hennes uppväxt.

Beyond Two Souls 03

Kontrollen i spelet är väldigt simpel, då utvecklarna siktade på att skapa ett gränssnitt som är enkelt och inte stör handlingen i spelet. Resultatet är att du som spelare styr vart Jodie ska gå med styrspaken och när du kan interagera med något så tänds en vit punkt på skärmen. Allt känns lite som ett peka och klicka-koncept för konsol och fungerar helt okej. Under de mer actionfyllda momenten i spelet kan du även få slåss genom att dra styrspaken åt olika riktningar som motsvarar Jodies rörelser. I stressfyllda moment kan upprepade knapptryckningar också användas för att ta sig ur situationer samt ge en extra krydda genom att stressa upp spelaren ännu mer. Instruktioner om vilka knappar som ska användas visas på skärmen och det är bara att följa med. Eftersom handlingen är det centrala i spelet så blir utmaningarna aldrig speciellt svåra, utan de finns där mer för att spelaren ska känna sig delaktig i dramatiken. Spelaren får också chansen att göra en hel del mer eller mindre betydelsefulla val under historiens gång, vilket självklart bidrar till delaktigheten i det hela.

Beyond Two Souls 04

För att inte förstöra något av berättelsen så kan jag kortfattat bara säga att det handlar om paranormal aktivitet, en del amerikanska agenter och en hel del människomöten som berör mer än vad som är normalt i spel. Bara som exempel på hur involverande historien är så satt min fru och följde med i handlingen när jag spelade och det tillhör inte vardagen kan jag lova. Mer än så vill jag inte berätta om historien med omtanke för alla som ska spela spelet och det borde du verkligen göra, det är ett helt fantastiskt äventyr som inte lämnade mig oberörd.

 

About Tobias Skogdalen

En motorcykelåkande flugfiskande fjällvandrare som gillar att krypa upp i soffan och spela tvspel eller tittat på film om inte vädret tillåter någon av de andra aktiviteterna. Bor på landet med fru, hund och fem katter. Gillar filmer som Fight Club och Into the Wild. Gillar spel som Dark Souls och Street Fighter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.