Betatest: Elder Scrolls Legends

elder-scrolls-legends-beta-06Blizzard kan marknaden och vet hur man gör spel som lockar. Så när de presenterade Hearthstone för tre år sedan var det två saker som var säkra. Att spelet skulle bli en succé och att det skulle komma kloner från andra bolag. Mojang har redan provat med Scrolls som inte var någon succé. Nu är det dags för Bethesda med The Elder Scrolls: Legends.

Detta kanske är ett av de mest säkra korten där ute på marknaden. Det första Elder Scrolls-spelet kom redan 1994 och serien har en rik och varierande historia. Precis som Blizzard har med World of Warcraft finns här en värld som spelare känner igen sig i och saker som de kan relatera till. Även om Elder Scrolls aldrig har varit i närheten av World of Warcraft så fann jag mycket historia och mytologi som jag kände igen från mina sessioner med Morrowind, Oblivion och Skyrim. Man har till och med släng med en del skämt som Arrow to the Knee som de flesta spelare känner igen.elder-scrolls-legends-beta-05

Så hur spelar man Elder Scrolls Legends och vad är skillnaderna mot Hearthstone? Det är lätt att se spelet som en ren klon när man ser det första gången men det finns en hel del skillnader. För det första finns det en ganska lång och rik kampanj som presentera spelet för spelaren och där man lär sig om de olika korten och vilka varianter som finns. Det är också en historia som berättas där du som får spelare får göra en del val som påverkar vilka kort du får med dig. En intressant grepp som förhöjer spelupplevelsen. Du kan även uppgradera kort och får då val mellan två olika typer av kort. Det gör att man som spelare kan skapa sig en lek som är designad för din spelstil.

En skillnad mot Hearthstone är att Legends har fem färger, precis som Magic som du kan välja mellan. Och du kan även blanda två färger för att skapa en kombinationslek. Röd är Strength, du försöker vinna genom styrka och kraft. Du attackerar hela tiden och försöker få in så mycket skada som möjligt. Blå är Intelligence, du försöker vinna genom att spela smart. Du använder dig av magi och trick för att vinna, du slänger besvärjelser och ger dina trupper vapen för vinna. Gult är Willpower. Här försöker du samla ihop stora arméer som krossar din motståndare, du fokuserar mycket också på ett starkt försvar. Grönt är Agility, här undviker du strider, använder dig av gift och trupper som inte syns för att komma igenom fiendens försvar. Du undviker strid om du kan och förlitar dig på precision. Lila är Endurance, här försöker du vinna med stora trupper och att överväldiga din motståndare. Du har jättar och andra gigantiska trupper. Du har också mycket magi och kan hela dina trupper om så behövs.elder-scrolls-legends-beta-04

Som ni ser finns det en stor variation och det går att skapa lekar som spelar på helt olika sätt. Även brädet som du spelar på är annorlunda. Här finns det lanes som dina trupper hamnar i. Du kan bara slåss mot de trupper som finns i samma lane. Så du måste göra ett val. Skall jag sprida ut mina trupper och täcka flera lanes eller skall jag koncentrerar mig på en och hoppas att jag kan ta död min motståndare innan han har fått ett övertag? Det är ytterligare en aspekt som skapar intressanta strategier. Sedan finns det ibland något som kallas Shadowlane. Där är dina trupper dolda den runda de kommer in så din motståndare inte kan attackera dem. Han kan använda magi och effekter på dem men inte attackera med sina egna trupper. Så här finns ytterligare något man måste ta hänsyn till när man spelar.

Alla börjar på 30 liv och har en lek på minst 50 kort. Men även här finns det skillnader mot Hearthstone, för det första kan du få mer än 30 liv. Så du kan bygga en lek som helar dig och ligga långt över de 30 som du börjar med. När du förlorar liv så finns det ett antal runor för var femte liv. När du når dessa första gången drar du ett kort. Det skapar en dynamik i det att om du förlorar mycket liv kan du dra flera kort och har större valmöjlighet nästa gång det är din tur. Det finns även kort som kallas Prophecy. Drar du ett sådant när en runa går sönder kan du spela det gratis. En del av dessa kort är riktigt kraftfulla och kan få en match att svänga i din favör.elder-scrolls-legends-beta-03

Annars finns det ungefär vad vi förväntar oss när det gäller effekter som kort kan ha. Guard är samma sak som Taunt. Charge är samma sak och Summon gör samma sak som Battlecry. Men det finns några unika också som Breakthrough som göra att skadan som blir över när du dödar en trupp fortsätter till motståndaren eller Drain som ger dig liv när den truppen ger skada.

Sedan är stilen annorlunda. Medan Blizzard valde en mer tecknad stil som påminner om World of Worldcraft satsar Bethesda på en mer ren fantasystil men väldig snygga kort med rena fina motiv. Helt klart en bonus för spelaren om man gillar fantasykonst. Det känns även som att man har tänkt till när det gäller estetiken i spelet. Det är snygg, enkelt och stilrent samtidigt som det känns som Elder Scrolls.elder-scrolls-legends-beta-02

Men hur är det att spela då? Jag har lagt ner över 400 timmar i Hearthstone de sista åren och spelar även Magic the Gathering på regelbunden basis och jag fastnade direkt. Dels för att spelet påminner mig mer om Magic än Hearthstone och jag gillar Magic mer. Men också för att jag gillade stilen på korten och hur enkelheten att spela. Precis som i Hearthstone går det snabbt att komma in i spelet men det finns ett djup därunder som gör att man kommer tillbaka. Och att du får testa flera olika lekar och kombinationer under kampanjen gör att man får en känsla för hur spelet fungerar.

Elder Scrolls Legends har nyligen gått ifrån stängd beta, som jag spelat till öppen beta. Det är fortfarande ett spel som är under utveckling men vad jag har kunnat se finns det stora potential här.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.