Sid Meier’s Civilization VI – konsol

För tre år sedan kom Civilization 6 ut på PC och möttes av blandad kritik. Jag gillade spelet och det har med varje expansion växt till ett idag komplett och intressant spel. Med över 200 timmar har det smugit upp som ett av de mest spelade spelen för mig de sista åren. För mig är dock Civ ett spel som spelas på PC och inte konsol så jag var först skeptisk när Firaxis meddelade att man skulle släppa en konsol. Men när det kom ut bestämde jag mig för att ge det en chans. Men frågan är om det går att spela ett spel som detta från soffan?

Ett spel med det djup som Civilization 6 har trodde jag skulle vara svårt att få till på konsol men jag blev glatt överraskad när jag startade spelet för första gången. Utvecklarna har verkligen tänkt till hur saker och ting skall vara mappade på en handkontroll och det var lätt att både navigera och välja sina enheter. Många saker är gömda menyer som kommer upp du trycker på R1 eller L1 (på PS) och där kan du hitta allting som rör teknologi, religion, politik och vinstmål. Så till en början ser allting riktigt bra ut.

Efter en 100 omgångar börjar dock problemen komma. Inte stora saker men småsaker. Vissa saker fanns gömda menyer som du bara kom åt genom att pausa. Små saker som att kunna se yields på hexagon, men när det kan vara svårt att se detta annars på konsol blev det lite krångligt innan jag hittade detta. Och att röra enheter över större delar av kartan var inte heller det lättaste. Lätt att jag tryckte på fel knapp eller drog i fel spak och truppen gjorde inte alls som jag vill. Desto mer av kartan som upptäcktes desto krångligare kändes det att ha kontroll på saker och ting.

För när du har tio städer, ett flertal arméer och fartyg ute, plus kanske en arbetare eller två blir det snabbt rörigt att hålla reda på allting och att flytta med vänster respektive högerstyrspak var inte alls lika intuitivt som det först kändes. Och då rör du dig mycket i menyerna. Kanske byter teknologi att utveckla, vill byta ut några policy kort etc. Det blir snabbt mycket klickade fram och tillbaka. Och alla mikromanagement som behövs känns inte alls lika bra som på PC. Då känns spelet märkbart slöare än på PC. Det är små saker men när jag spenderar runt 6-7 timmar på en omgång Civ vill jag att flyta på och gå snabbt.

Jag gillar Civ 6 och äger du ingen PC så är detta ändå en titel som helt klart är värd att köpa. Men äger du spelet redan eller har en PC som klarar det är det ändå där som spelet skall spelas.

För tre år sedan kom Civilization 6 ut på PC och möttes av blandad kritik. Jag gillade spelet och det har med varje expansion växt till ett idag komplett och intressant spel. Med över 200 timmar har det smugit upp som ett av de mest spelade spelen för mig de sista åren. För mig är dock Civ ett spel som spelas på PC och inte konsol så jag var först skeptisk när Firaxis meddelade att man skulle släppa en konsol. Men när det kom ut bestämde jag mig för att ge det en chans. Men frågan är om det går…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.