Belle de Jour

Som jag har nämnt tidigare så är det inte alltid så lätt att se och recensera väldigt gamla filmer. Troligtvis för att vi på senare tid har blivit så bortskämda med specialeffekter och enormt begåvade skådisar. Men en 50 år gammal film från Frankrike då? Kan det vara något?

Belle de Jour handlar om Séverine. Hon är gift med en rätt självupptagen läkare och deras kärleksliv ser inte ut att vara på topp, men i Séverine’s fantasi så är det en erotisk resa med brutala sexakter. Hon börjar så småningom prostituera sig för att få ur sig sina fantasier, något som hennes man inte får veta något om. Hon får då namnet Belle de Jour, dagfjärilen. På bordellen så träffar hon den kriminella Marcel och blir förtjust i honom, men bara sexuellt.

Filmen är baserad på en bok med samma namn från 1929, som blev en enorm skandalsuccé. Namnet Belle de Jour är en lek med uttrycket Belle de nuit, som betyder ungefär ’lady of the night’, vilket är ett annat uttryck för prostituerade. Hon får alltså namnet Belle de Jour eftersom att hon bara kan jobba mellan två och fem på eftermiddagen, för att sedan åka hem innan hennes intet ont anande man kommer hem från arbetet.

En fransk, erotisk drama kan låta spännande och lustfylld, men så är inte fallet. I varje fall inte visuellt. Istället lämnas mycket åt tittaren som får läsa en hel del mellan raderna. När Séverine har sina fantasier så är det egentligen ingenting som visar att det är en fantasi och inte verklighet. Förutom en liten detalj. Nämligen en speciell vagnsklocka som klingar i bakgrunden, och i många fall jamande katter. Detta för att visa på att det är något som hon tänder på och att hon fantiserar.

Jag tror att filmen blir intressant på grund av att det inte visas något visuellt och att hela filmen får tankarna att florera. Bitvis så är det lite svårt att hänga med i vad som händer och varför det är si och så. Men i efterhand så är det trots allt en helt okej film. Skådespelet är inte så där jättebra, men det har troligtvis med det som jag nämnde om i ingressen. Det var annat förr.

Denna restaurerade version utav filmen ges ut av Walk This Way, som varje år lanserar europeiska kvalitetsfilmer till en ny marknad med internationell distribution av Video On Demand. Den kommer bland annat att släppas på Google Play och iTunes imorgon, fredag.

Som jag har nämnt tidigare så är det inte alltid så lätt att se och recensera väldigt gamla filmer. Troligtvis för att vi på senare tid har blivit så bortskämda med specialeffekter och enormt begåvade skådisar. Men en 50 år gammal film från Frankrike då? Kan det vara något? Belle de Jour handlar om Séverine. Hon är gift med en rätt självupptagen läkare och deras kärleksliv ser inte ut att vara på topp, men i Séverine’s fantasi så är det en erotisk resa med brutala sexakter. Hon börjar så småningom prostituera sig för att få ur sig sina fantasier, något…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.