Becker – Kungen av Tingsryd

När jag först såg trailern till Becker – Kungen av Tingsryd så blev jag genast intresserad och förde tankarna till Smala Sussie av Ulf Malmros. ”En gangsterkomedi på värmländska” som den kallas, men nu kommer Becker som jag direkt gav undertiteln ”En gangsterkomedi på småländska”. Jag fick relativt stora förväntningar men tänkte att den inte kommer klå Smala Sussie, det finns inte många svenska filmer som gör det nämligen.

Tingsryd, en liten ort i Småland med runt 3- 4000 invånare. Bland industrier och lokalhandlare så verkar livet lugnt i samhället. Johan Becker är en simpel möbelhandlare och den okrönte konungen av Tingsryd. Han känner alla och lever för att hjälpa sin ort. Möbler blir man dock inte rik på, utan han tjänar de mesta pengarna genom att sälja smuggelsprit och cigaretter. En dag dyker två danskar upp och börjar sälja knark och driva bordeller. Becker har fått nog av att de tar hans business. En kamp om Tingsryd är i gång. Samtidigt dyker Beckers 9-åriga dotter upp. Det blir mycket att ta tag i på en gång för Becker, men han ger sig inte. Tingsryd ska åter bli hans, till vilket pris som helst.

Långfilmsdebutanten Martin Larsson, som både skrivit manus och regisserat, har tidigare gjort bland annat serierna Starke Man och Sjätte dagen. Som debutant så kan jag tänka mig att man har stor press på sig. Att leverera något som svenska folket kan uppskatta, men som inte är kriminalare. Martin lyckas leverera något. Men det är en konstig känsla. Låt mig förklara. Som jag nämnde i ingressen så ville jag likna Becker med Smala Sussie, vilket jag rätt snabbt fick äta upp. Avsaknaden av humor får mig att fokusera på var de kunde lägga in ett bra skämt eller en rolig situation för att göra en riktigt rolig komedi. Jag lägger det dock åt sidan relativt omgående när jag inser att det är mer en thriller, fast inte alls så mörk som filmer i den genren brukar vara.

Lite smått förvirrad fortsätter jag titta på filmen, men glömmer aldrig riktigt den humor som hade passat så bra för att göra filmen ännu bättre. För det är fortfarande en bra film. Tror jag. Under tiden så känns den väldigt amatörmässigt gjord. Skådespelet är klart godkänt. Filmen känns väldigt genuin och det känns verkligen som att det skulle vara baserat på det verkliga livet i vilken småstad som helst i vårat avlånga land. Det jag stör mig mest på är den skakiga kameran. I vissa scener kändes det onödigt, medan i andra scener så fungerade det bra för att höja stämningen. Manuset kunde ha finputsats lite mer för att få ett bättre ”flow” i storyn. Det blev många känslor, men när eftertexterna börjar rulla så känner jag mig glad, jag känner att jag har fått en helt okej filmupplevelse.

För att vara en långfilmsdebut där huvudrollsinnehavaren i princip aldrig synts framför kameran så tycker jag att det är en mycket bra film. Framförallt att den vågar bryta okänd mark i svenskt filmskapande. Visst, Snabba Cash och tidigare nämnda Malmros-rulle kan väl närmast jämföras med Becker, men denna har något de andra saknar. Jag har svårt att sätta fingret på vad det var som fick mig att gilla filmen egentligen. Det var mycket jag gillade, men det var mycket jag inte alls tyckte om och störde mig på också. Man ska gå på sin magkänsla, och den känsla jag hade när filmen var slut var positiv trots allt. Kanske just för att det var en gangster-thriller som försökte vara naturlig på något sätt. Äh, jag vet fortfarande inte riktigt och kan fortsätta spekulera i evigheter. Se den och avgör själv vad ni tycker.

När jag först såg trailern till Becker – Kungen av Tingsryd så blev jag genast intresserad och förde tankarna till Smala Sussie av Ulf Malmros. ”En gangsterkomedi på värmländska” som den kallas, men nu kommer Becker som jag direkt gav undertiteln ”En gangsterkomedi på småländska”. Jag fick relativt stora förväntningar men tänkte att den inte kommer klå Smala Sussie, det finns inte många svenska filmer som gör det nämligen. Tingsryd, en liten ort i Småland med runt 3- 4000 invånare. Bland industrier och lokalhandlare så verkar livet lugnt i samhället. Johan Becker är en simpel möbelhandlare och den okrönte konungen…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.