Beatrix Potters fantastiska sagovärld

Mitt i all datoranimerad och tredimensionell animerad film så är Beatrix Potters fantastiska sagor animerade på gammalt vanligt vis en skön befrielse. Denna serie innehåller nio berättelser baserade på Potters sagor.

potter-topp

Utbudet på tecknad film är större nu. Det är ingen tvekan om saken. När jag var liten brukade jag vänta på att programmet ”Anslagstavlan” skulle komma. Den hade en liten tecknad snutt i början och så pass svältfödd på tecknad film var jag att det räknades. Vad som i övrigt kom från den svartvita teven i form av samhällsinformation kommer jag inte alls ihåg och kanske är det lika bra med tanke på att detta utspelade sig på 70-talet när man blev stark av spenat, man skulle äta 7-8 mackor om dagen och mjölkstuvade makaroner var helt nytt och lite exotiskt.

bild2

Dagens unga generation är till skillnad från min generation i samma ålder helt överöst av tecknad film. Redan på morgonen när de vaknar har 5-6 kanaler något tecknat och det strömmade utbudet är stort. Det ena programmet värre än det andra och några med riktigt diaboliskt uträknad indoktrinering via reklam för diverse saker av plast som kan inhandlas på närmsta leksakskedja och som startar tjatattacker som trötta föräldrar ofta viker sig inför. Det saknas alltså inte tecknad film i hemmen längre.

Det här rör sig om en serie på 9 avsnitt om ca 25 minuter per styck. Där samtliga börjar och slutar med vanlig spelfilm, med skådespelare. Ja, och så djur och natur – för det var Beatrix Potters stora passion i livet. Avsnitten börjar som sagt med en liten filmsnutt som i stort sett alltid går ut på att Beatrix Potter författar en saga åt en bekant och den animerade historien börjar precis när pennan sätts mot pappret varvid den verkliga världen övergår till en tecknad värld, med en historia baserad på någon av Potters sagoberättelser.

Detta är riktiga sagor av det klassiska snittet och huvudkaraktärerna är ofta djur, med mänskliga attribut. Visuellt är det en befrielse att se de pastellfärgade animeringarna som ger en känsla av lugn och genuinitet. Animeringarna får mig att tänka på Martin Rosens filmatisering av Richard Adams episka berättelse om kaninerna i Watership Down (Den långa flykten) från 1978. Hur som helst är det ett gediget hantverk som är välgjort även utan rendrerade skuggor, verklighetstrogna texturer och 3d-effekter.

bild1

Denna serie på sammanlagt nio sagor som alla i sig är små pärlor och har du ett barn hemma kan detta verkligen vara värt att se, om inte annat som motpol till alla skräniga moderna produktioner som har moralkakor som inte känns äkta. För här känns det äkta och värt ett beakta. Detta är en liten pärla, som finns samlad i en DVD-box.

 

Mitt i all datoranimerad och tredimensionell animerad film så är Beatrix Potters fantastiska sagor animerade på gammalt vanligt vis en skön befrielse. Denna serie innehåller nio berättelser baserade på Potters sagor. Utbudet på tecknad film är större nu. Det är ingen tvekan om saken. När jag var liten brukade jag vänta på att programmet ”Anslagstavlan” skulle komma. Den hade en liten tecknad snutt i början och så pass svältfödd på tecknad film var jag att det räknades. Vad som i övrigt kom från den svartvita teven i form av samhällsinformation kommer jag inte alls ihåg och kanske är det lika…

Review Overview

Betyg

90

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.