Beast Cops

Beast Cops är den klassiska luringen vi alla gått på. Omslaget och baksidestexten skriker hårdkokt actionfilm från Hong Kong. Men egentligen är det ett drama om två poliser som även om de har helt olika synsätt på lagen inser att de är mer lika än de först trodde.

Tung är polis i Hong Kong som växt upp med ett antal killar som senare blev Triad-medlemmar. Han är nära dem och täcker för dem, i gengäld ser de till att ge honom information som polis. Michael Cheung är en hårdhudad polis som jobbat i flera år inom SDU (Special Duties Unit) och numera sadlat om och blivit befäl. Till en början så ser det ut som dessa två har väldigt lite gemensamt men när Cheung tvingas flytta in hos Tung och en Triad-medlem som är misstänkt för mord kommer tillbaka till Hong Kong inser de att de faktiskt har samma syn på lagen men olika tillvägagångssätt.

I slutet av 90-talet var Hong Kongs filmindustri på nedgång, de mer kända regissörerna hade lämnat landet för att åka till Hollywood för att finna lycka och ingen hade lyckats kliva in i deras skor. Istället var det person som hade spelat andra fiol innan som nu fick äran att försöka föra industrin vidare. Två av dem var Gordon Chan och Dante Lam som regisserat denna film. Ingen av dem har haft en särskilt spikrak karriär utan varvat bra filmer med mindre bra filmer. Men här får de verkligen till det, mycket tack vare karaktärerna.

Beast Cops är nämligen en film där man bryr sig om personerna som är med. De känns levande och som faktiskt personer inte bara papperstunna karaktärer som skall spela en viss roll. De är personer med motiv och tankar. Framförallt Anthony Wong är lysande som Tung. Han spelar en polis som levt för nära gatan för länge och inte riktigt vet vad han vill med livet. Han har en affär med en gift kvinna som han hoppas skall lämna sin make för honom, samtidigt som han bor i en fallfärdig lägenhet med sin poliskollega. Hans lägenhet är också full av stöldgods som han tagit hem istället för att lämna in och hela hans karaktär säger smutsig polis. Men samtidigt är han så mycket mer. En person som innerst inne tror på lagen och vill att systemet skall fungera.

Hela filmen är ganska rå och smutsig med 90-tals mått mätt. Hong Kong filmer är oftast inte lika glättiga som Hollywood men de brukar vara fyllda av neon och en polerad fasad. Så inte här, vi är nere på den skitiga gatan bland knarklangare och gatuförsäljare. När ett av gängen blir anfallna kissar de yngre medlemmarna på sig för de har aldrig upplevt en riktigt strid innan. Det är också en film som vågade komma med någon form av kritik hur Hong Kong i flera år hade glorifierat triaden och våldet på gatorna. Här finns det inget ärofyllt utan snarare tvärtom, varje dödsfall känns onödigt.

Alla delar av filmen fungerar inte. Tung har en partner i Sam som skall vara någon slags comic relief men fungerar dåligt i en film som är fylld med så mycket drama som Beast Cops. Men det är små bitar i en större helhet. På 18th Hong Kong Film Awards kammade filmen hem bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa manliga huvudroll, bästa biroll.

Beast Cops är inte en film som är så en enkel att få tag på. Min kopia är köpt via Yesasia. Men kan du få tag på filmen så är det en annorlunda upplevelse jämfört med många filmer från Hong Kong som letar sig hit.

Beast Cops är den klassiska luringen vi alla gått på. Omslaget och baksidestexten skriker hårdkokt actionfilm från Hong Kong. Men egentligen är det ett drama om två poliser som även om de har helt olika synsätt på lagen inser att de är mer lika än de först trodde. Tung är polis i Hong Kong som växt upp med ett antal killar som senare blev Triad-medlemmar. Han är nära dem och täcker för dem, i gengäld ser de till att ge honom information som polis. Michael Cheung är en hårdhudad polis som jobbat i flera år inom SDU (Special Duties Unit)…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.