Baywatch (4K UHD)

Under litet mer än ett gloriöst årtionde låg serien Baywatch i tablåerna (och repriser och repriser). Det ikoniska programmet, där David Hasselhoff och Pamela Anderson blev kända för att vara väldigt snygga i röda badkläder och för att springa i slow motion, har nu gjorts till en långfilm med några nya snygga skådisar. Det har blivit en kärleksfull satir och komedi som märkligt nog saknar skratt. Men är det möjligt att denna film är det yttersta beviset på att Dwayne ”The Rock” Johnson egentligen är en gud i övermänniskoskepnad?

Efter att dramaserien 21 Jump street blev en ovanligt lyckad grabbkomedi verkar det inte särskilt långsökt att en nytändning för Baywatch – som i princip framstod som en allvarlig parodi i sig självt – var tvungen att ta fasta på det ofta helt befängda konceptet med livräddare vars arbetsuppgifter består i långt mer än att patrullera stranden och ge mun-mot-mun. När karaktären Matt Brody (Zac Efron) för hundrade gången utropar ”men det här är ju ett jobb för polisen” skakar hans kollegor på huvudet och fortsätter att utreda strandens mystiska droghandel likt uppumpade detektiver. Brody är en utskämd olympisk simmare och en av tre nya livräddare i teamet under befäl av Mitch Buchanon (Johnson). Det hela är relativt förutsägbart: Brody är ingen lagspelare och måste lära sig att samarbeta. Affärskvinnan Victoria Leeds (Priyanka Chopra) håller samtidigt på med något uppenbart kriminellt för att kunna lägga sina välmanikyrerade händer på strandtomterna och viftar ondskefullt åt livräddarna med långa ögonfransar.

Efter första scenens superhjälteräddning blir det därför ont om faktisk livräddning när fokuset alltmer förskjuts till ”mysteriet” med droghandeln och flirtandet mellan vissa karaktärer. Dessvärre är det också ont om skratt. Baywatch kan med all välvilja kallas mer lustig än rolig och med skådespelare som så uppenbart går in för uppgiften (att klämma ner sig i mycket små dräkter och springa långsamt) tar det faktiskt inte helt emot att sitta igenom denna halvtimmeskomedi uttänjd över två timmar. Skratten är få och inkluderar inte mindre än två utdragna penisskämt som är proportionsenliga till nivån på humorn. Det är väldigt grabbigt men Baywatch hade absolut inte fungerat år 2017 om inte de kvinnliga skådespelarna spelat karaktärer som är roliga och komptenta – och erkänns utan åthävor som sådana av manliga karaktärer – som objektifieras jämlikt (se Alexandra Daddarios minspel när Efron klättrar över en träningsbana med bar bringa). Ett större störningsmoment är snarare att man så friskt blandat riktigt häftiga filmstunt med halvdana specialeffekter som kanske passar den lekfulla tonen (och borde kunna avskrivas som referenser till en nittiotalsserie begränsade budget) men sticker i ögonen. Den slentrianmässiga antagandet om en efterföljare gör också att vissa saker förblir halvt utforskade för att antagligen byggas på i ”nästa film”. Tills dess har kanske tillräckligt många hunnit bygga ett altare till Dwayne Johnson och hans bröstmuskler för att bry sig om att Baywatch knappt har någon ordentlig handling, färre skämt och ännu mindre karaktärsutfyllnad. Om sommaren blir för regnig i år kan man alltid offra två timmar i biosalongen. Jag misstänker starkt att Johnson har makten att ordna klar himmel om man faktiskt betalar biljettpriset.

Utgåvan: Ännu en i mängden av alla 4K-utgåvor som har en 2K-master. Filmen är inspelad digitalt i 2.8K och färdigställd i 2K. Precis som med alla andra nya filmer på UHD-blu-ray är skärpan åtminstone en aning vassare än på blu-ray-utgåvan som följer med i fodralet. Även på denna utgåva så är det HDR-hanteringen som höjer färgdjupet och svärtan till en nivå du inte får på dina blu-ray-skivor. Filmen serveras med ett läckert Dolby Atmos-ljudspår och en drös med extramaterial (Enbart i 1080p, förutom de extra minuter som förlängda versionen medför). Skall du ha filmen är detta den definitiva utgåvan just nu.

Under litet mer än ett gloriöst årtionde låg serien Baywatch i tablåerna (och repriser och repriser). Det ikoniska programmet, där David Hasselhoff och Pamela Anderson blev kända för att vara väldigt snygga i röda badkläder och för att springa i slow motion, har nu gjorts till en långfilm med några nya snygga skådisar. Det har blivit en kärleksfull satir och komedi som märkligt nog saknar skratt. Men är det möjligt att denna film är det yttersta beviset på att Dwayne ”The Rock” Johnson egentligen är en gud i övermänniskoskepnad? Efter att dramaserien 21 Jump street blev en ovanligt lyckad grabbkomedi…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

65

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.