Batman: The Killing Joke

batman-the-killing-joke-02En sak som DC varit bra på är teckande filmer. Enda sedan DC Universe Animated Original Movies började producera filmer 2007 har man gjort flera riktigt bra filmer, och några rejäla bottennapp. Så jag hade faktiskt en del förväntningar på dem när de presenterade att The Killing Joke skulle bli en film.

Problemet med The Killing Joke är att det är en relativt kort historia och skall du bygga en film på den blir den inte speciellt lång. Så regissören Sam Liu har valt att ha en förhistoria som berätta om relationen mellan Barbara Gordon som Batwoman och Batman. Tanken är god, vi blir lite intresserade av karaktären och det påverkar oss i det som händer senare. Men problemet är att det inte fungerar alls. Barbara framstår som en gnällspik och en person som mer en gnällig, klängig person än något annat. Plus att hela känslan i dessa 30 minuter är helt annorlunda jämfört med när the Killing Joke tar över. Och den totalt omotiverade sexscenen skall vi prata om. Hon blir en kliché som kvinna och det hjälper inte filmen alls.batman-the-killing-joke-03

Men när huvudhandlingen tar över är det betydligt bättre, till och med riktigt bra. Det finns en krypande otäck känsla som ligger över filmen och man lyckas fånga känsla i seriealbumet riktigt bra. Och det är viktigt i mina ögon. Detta album har en väldigt speciell känsla jämfört med många Batman-serier. Den är betydligt mörkare och dystrare på många plan, den visar också den komplexa relation som dessa karaktärer har och hur de påverkat varandra genom åren. Sedan att Batman skapat Jokern utan att veta om det lägger på ytterligare ett lager. Sedan måste vi prata om animationerna och stilen. Brian Bolland som ritade The Killing Joke har en väldigt unik stil, jag skulle säga att det är en stark film noir-känsla över det han tecknar. Han är också en av de bästa i sin bransch utan tvekan och var en viktig del i The British Invasion som kom att påverka den amerikanska serieindustrin på 80-talet.

Detta är en animerad film av Warner Bros. Animation men en rätt så begränsad budget. Det måste man ha klart för sig. Jag förstår att många är besvikna att man inte försöka att anamma Bollands artistiska stil men det hade också varit en farlig väg att gå ner. Animationerna håller inte särskilt hög kvalité och det hade lätt kunna se väldigt fel ut. Plus att du har de 30 första minuterna som inte alls har med The Killing Joke att göra och hade sett väldigt konstigt om man valt att gå ner den vägen. Jag tror att man trots allt valde rätt väg för jag tror inte att Warner Bros. Animation hade haft resurserna att klara av detta.batman-the-killing-joke-04

En lika viktig del i en animerad film är dock rösterna och här är det höga betyg rakt igenom. Warner chansar inte utan plockade in Kevin Conroy som Batman och Mark Hamill som Jokern. Och båda levererar som de alltid gör. De ger karaktärerna liv och syfte via sina röster och det är en upplevelse att höra dem. Sedan skall Ray Wise ha bra betyg som Commissioner James Gordon, en viktig komponent i handlingen.

Förväntningarna var stora när The Killing Joke skulle bli animerad film och det vi får kan inte motsvara dessa förväntningar. De första 30 minuterna sänker betyget men filmen räddas av att när man väl berätta historien i The Killing Joke är det faktiskt rätt så bra.

En sak som DC varit bra på är teckande filmer. Enda sedan DC Universe Animated Original Movies började producera filmer 2007 har man gjort flera riktigt bra filmer, och några rejäla bottennapp. Så jag hade faktiskt en del förväntningar på dem när de presenterade att The Killing Joke skulle bli en film. Problemet med The Killing Joke är att det är en relativt kort historia och skall du bygga en film på den blir den inte speciellt lång. Så regissören Sam Liu har valt att ha en förhistoria som berätta om relationen mellan Barbara Gordon som Batwoman och Batman. Tanken…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.