Batman & Superman Anthology

Saknar du de gamla ”goda” dagarna med Christopher Reeve som Superman, Tim Burtons gotiska regi och George Cloonys Batman-kreditkort? Är du ett gediget och hängiven superhjälteälskare och bryr dig inte alls om att många av äldre filmer med dina favoritsuperhjältar egentligen var ganska dåliga men likväl gav dig mer nöje än de flesta filmer idag? Då är denna generösa samling av totalt 9 filmer med Batman och Superman någonting för dig.

Batman och Superman antologin erbjuder filmerna Superman 1-4, Superman Returns, Batman, Batman Returns, Batman Forever och Batman & Robin i en snygg metallåda innehållandes 9 skivor med en film och massa extramaterial på varsin skiva. Både Batman och Supermanfilmerna i denna box följer tyvärr samma kurva där de två första i serien är i min mening helt fenomenala och de sista två är… ja, rent av urusla. Så att jämföra filmerna i denna box snarlikt att jämföra Star Wars episod 1-3 med episod 4-6: de senare befinner sig helt enkelt en helt annan liga.

Superman 1 och 2 erbjuder två underbara versioner av en av de mest svårtolkade superhjältarna någonsin: Superman. Christopher Reeve gör en godhjärtad, fin och lagom klantig Clark Kent som vi i publiken verkligen sympatiserar med och har lätt att tycker om för att sedan göra en distinkt annorlunda roll när han tar på sig manteln och blir den legendariska mannen av stål. Christopher Reeve är än idag min absoluta favorit-Superman och jag tycker att de nya DC filmerna har en hel del att lära sig sina äldre motparter. De två sista filmerna med Reeve blev tyvärr en totalt soppa med intetsägande handling och en massa sidokaraktärer som skulle presenteras för att mjölka den kassako som de första två filmerna hade varit. Synd för Reeve , som är den enda egentliga anledningen att huvudtaget se dessa två filmer, att avsluta sin karriär på detta sätt. Superman Returns gjordes 2006 som ett homage till de äldre filmerna och är ett fint försökt att återskapa en mer old-school superhjältefilm men är inte mer än okej. Fin intention, halvdan gjord.

Likväl har vi de första två Batmanfilmerna som regisserades av Tim Burton (då han fortfarande var en spännande och bra filmregissör). Michael Keaton är kanske inte lika legendarisk i sin roll som Batman som Reeve var med Superman men likväl gjorde han en fin rollprestation. Även om han inte idag är min favorit-Batman så är han kanske min favorit-Bruce Wayne. Jag tror inte att någon har lyckats göra en film än där balansen mellan Bruce och Batman är klockren. En får väl bara vänta och se. Men framför allt så har Burton lyckats mycket bra med den mörka och gotiska estetiken samt de briljanta skurkarna. Gotham har aldrig sätt obehagligare och samtidigt snyggare ut. Jack Nicholsons Jokern och Danny DeVitios Penguin är sadistiskt obehagliga och på samma gång omöjliga att inte älska. Den största elogen kanske går till Michelle Pfeiffer som än idag är den coolaste, galnaste, mest oberäkneliga och bäst spelade Catwoman i filmhistorian.

De sista två Batmanfilmerna led av samma problem som Supermanfilmerna. Filmbolagen hade börjat bli giriga och ville att fler och fler filmer skulle produceras så fort som möjligt med så många karaktärer som möjligt för att kunna sälja så mycket merchendise som möjligt. Med denna plan så förstår man kanske att filmerna inte heller blev så välgjorde. Däremot så erbjuder den ofantligt urusla Batamn & Robin kanske en säregen filmupplevelse som är värd att ses enbart för att få sig ett gott skratt åt den oändligt höga kalkonnivån.

Så med andra ord: är du ett fan av superhjältar och då framför allt Batman och Superman så är denna box ingenting att ens tveka över. Den är snyggt restaurerad, i en tjusig metallbox, med hel hel del bonusmaterial och totalt nio skivor film. Även om du inte är ett stort fan av superhjältarna men tycker om film så är denna box värd att skaffa för det filmhistoriska värdet. Och ett gott skratt.

Saknar du de gamla ”goda" dagarna med Christopher Reeve som Superman, Tim Burtons gotiska regi och George Cloonys Batman-kreditkort? Är du ett gediget och hängiven superhjälteälskare och bryr dig inte alls om att många av äldre filmer med dina favoritsuperhjältar egentligen var ganska dåliga men likväl gav dig mer nöje än de flesta filmer idag? Då är denna generösa samling av totalt 9 filmer med Batman och Superman någonting för dig. Batman och Superman antologin erbjuder filmerna Superman 1-4, Superman Returns, Batman, Batman Returns, Batman Forever och Batman & Robin i en snygg metallåda innehållandes 9 skivor med en film…

Review Overview

FIlmerna
Utgåvan

85

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.