Batman Ninja

Batman Ninja. Smaka på det namnet. Känn träffsäkerheten som osar ur denna smakrika beteckning. Det är ett koncept som talar starkt för sig själv. En idé som står stadigt på egna ben. Batman Ninja låter genomgående coolt för Batman är redan så gott som en ninja i modern tid. Det är som upplagt för en fullträff.

Illustratören och skaparen av Afro Samurai, Takashi Okazaki, har fått ansvaret att förvalta filmens visuella presentation och på den här punkten är Ninja Batman en ren fröjd. Jag saknar ord för karaktärsdesignen. Här har man fått till en riktigt färggrann och cool look. När karaktärer introduceras visas det genom ruskigt stiliga stillbilder, men i överlag är rullen 3D-animerad på ett liknande sätt som i t.ex. Godzilla: Monster Planet. Jag är inte helt såld på denna animationsteknik för jag tycker den gör att anime tappar sin tvådimensionella charm. Men sen har vi stunder då man blir förbluffad hur experimenterande filmen blir rent visuellt. Under ett parti görs allt plötsligt i vattenfärg och varje gång man ser mot himlavalvet är det som att se på japansk ukiyo-e-målningar. Då ser filmen oförliknelig ut.

Visuell flärd kan dock inte bära en film helt och hållet. Alla vackra bilder behöver bindas ihop med en handling och här fladdrar manuset runt i en obelyst Batman-grotta. Kortfattat har Gorilla Grodd skapat en tidsmaskin och genom ett misstag hamnar Batman och samtliga legendariska Gotham-skurkar i det feodala Japan. Skurkarna gör sig till tyranniska provinsledare medan Batman som anländer två år senare försöker komma till tals med hans nya verklighet och förstå hur han skall besegra Jokern och kompani, samt ta sig hem igen. Det må låta lite tokigt men det är inte här som handlingen vacklar. Upplägget fungerar faktiskt.

Först trodde jag att filmen var baserad på något serietidningsark som jag inte hört talas om men så visade det sig inte vara. Filmen är en originalproduktion. Problemet är det finns saker som skapar intrycket att man redan bör veta små detaljer om världen i förväg. Det känns som filmen är en del av en något större men så är alltså inte fallet och det skapar dissonans.

För mig skiner Batman när hans berättelser har en spännande handling, få actionmoment och lägger tyngd på mysterier och detektivarbete. Det är lätt att glömma att Batman trots allt är världens bästa detektiv. Berättelser som The Long Halloween och The Black Mirror är när Batman-historier är som bäst. Jag är exempelvis ett stort fan av animationerna av Return of the Dark Knight och Year One. En sak jag insett med filmversionerna är det större fokuset på action men det kan jag leva med så länge storyn är intressant eller spännande.

Batman Ninja är en enda lång actionkavalkad. Det tar aldrig slut. Det är galet hur långsam en i grunden tempofylld film kan upplevas. Dessutom gör filmen en sak jag ogillar i Batman-serierna, den väljer att stoppa in Batman-bovar utan större poäng eller mening. De är bara där för det är publikfriande.

Sen har vi den största synden av dem alla. Deras hantering av Bruce Wayne. Jag känner knappt igen Batman i den här filmen. Han känns märkligt handfallen och besegrad utan sin teknik när vi vet att en av Bruce starkaste tillgångar är hans skarpa intellekt och intuition. Han borde inte upplevas såhär hjälplös bara för han saknar sina mojänger. Han beklagar sig tydligt över denna brist men börjar träna med ninjor och använder sen inget av det han lärt sig. Vad var poängen?

Detta undrar jag i allmänhet. Vad var poängen? Varför heter filmen ens Batman Ninja för ju längre tiden går desto mindre ninja-aktig känns den. Utan minsta överdrift kan jag säga att den här filmen bokstavligt talat går Bat- och apeshit insane mot slutet! Hela filmen känns stundtals som en lång anime-parodi men använder sig förvånansvärt lite av sitt ninja-element. Produktionen är nog medveten om vad den är men det hjälper inte när resultatet är slarvigt, osammanhängande och omöjligt att uppskatta.

Jag gillar inte att se film på falska premisser och det är känslan jag får under Batman Ninja. Det här var inte en historia om Batman som ninja. Det som borde varit en självklar träff mitt på måltavlan blev istället en massa förlorad potential i ett virrvarr av schizofrena stilarter, en förvirrad handling och action som aldrig riktigt lyfter, oavsett hur galen och over the top den blir. Batman Ninja blev ledsamt nog ett pilskott rakt ut i bambuskogen.

Batman Ninja. Smaka på det namnet. Känn träffsäkerheten som osar ur denna smakrika beteckning. Det är ett koncept som talar starkt för sig själv. En idé som står stadigt på egna ben. Batman Ninja låter genomgående coolt för Batman är redan så gott som en ninja i modern tid. Det är som upplagt för en fullträff. Illustratören och skaparen av Afro Samurai, Takashi Okazaki, har fått ansvaret att förvalta filmens visuella presentation och på den här punkten är Ninja Batman en ren fröjd. Jag saknar ord för karaktärsdesignen. Här har man fått till en riktigt färggrann och cool look. När…

Review Overview

Betyg

40

About Alexander Cederholm

37-årig Malmöit som snart ägnat halva livet åt popkulturkritik. Spelens och filmens världar eggar fantasin och motiverar en aldrig sinande ström av ord och tankar. Denna bredd och eviga föränderlighet håller fascinationen stark än idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.