Batman Begins (4K UHD)

Christopher Nolans tolkning av Batman, som i slutändan landade i en trilogi, släpptes i december på 4k-blu-ray. Första delen heter Batman Begins och kretsar kring varför och hur Bruce Wayne skapade sitt alter ego för att bekämpa orättvisor i den fiktiva staden Gotham City.

Baserad på Frank Millers serietidning Batman: Year One, som för övrigt släpptes som animerad långfilm 2011, berättar Batman Begins historien kring den föräldralösa miljardären Bruce Waynes träning som i slutändan resulterar i brottsbekämparen Batman. I DC-universumet, tänker då i serietidningsform, sker denna träning på olika sätt beroende på vilken tecknare/författare du läser ett verk från. Nolan väljer League of Shadow-spåret, vilket innebär att Bruce tränades av grupp lönnmördare/terrorister ledda av Ra’s al Ghul. Väl tillbaka i Gotham, i det närmaste färdigtränad, skapar Bruce sitt alter ego Batman och startar sin långa väg för att bekämpa brottsligheten i hans stad.

Det som skiljer Nolans adaption mot Tim Burton och Zack Snyders dito är att denna trilogi är mer… realistisk. Väldigt tamt ordval, jag vet, men det beskriver nog bäst det jag är ute efter. Jag tänker främst på att i denna trilogi har inte skurkarna övermänskliga styrkor och förmågor som är fallet i andra filmer och i serietidningarna. Ra’s al Ghul exempelvis, som är huvudskurken i Batman Begins, är i serietidningarna hundratals år gammal och kan heala sig själv i en bassäng kallad Lazarus Pit. I Batman Begins kommer hans odödlighet på tal, men då handlar det om att han har dubbla identiteter, precis som Bruce Wayne/Batman, samt att hans namn lever vidare. Samma gäller Bane i trilogins avslutande del som i serietidningarna är ohyggligt stor och stark när han pumpar in sitt gift i sin kropp. Inget sådant återfinns i Tom Hardys gestaltning. Huruvida man föredrar det ena eller andra överlåter jag till var och en att själva bestämma. Personligen föredrar jag att superhjältar/-skurkar har sina superkrafter som sig bör, men i detta fall väljer jag att bortse från det då superskurkarna klarar sig alldeles utmärkt utan sina övermänskliga styrkor i Nolans trilogi.

Valet av skurkar, Ra’s al Ghul och Scarecrow, var i vilket fall jag besviken på när filmen landade 2005. Nu har dock mycket vatten runnit under broarna, och jag hävdar att skurkarna är som klippt och skurna för den här rullen numera, även fast jag tycker att Scarecrow kunde ha porträtterats annorlunda samt givits ett större spelutrymme. Som ett litet easter egg finner vi även seriemördaren Victor Zsasz inspärrad på Arkham Asulym, men det visste ni säkert redan. Vidare gör Christian Bale gör ett väldigt bra jobb som Batman/Bruce Wayne, där den senare karaktären är den som spelas bäst. Michael Caine och Morgan Freeman gör sina roller som Alfred respektive Lucius Fox minst lika bra som Bale gör sin. Två tummar upp till filmens casting directors.

Nolan lyckas med en, ska vi kalla det för en (mer) verklighetstrogen/realistisk, skildring av Batman än vad vi tidigare har sett. Chicago får dra ett tungt lass att föreställa Gotham City, men gör det med bravur. Vi får se vilt skilda delar av staden såsom stadskärnan fullsmackad med höghus, den undre, mörka världen med all kriminalitet som Bruce vill besegra och Arkham Asylum som här återfinns på en ö strax utanför stadskärnan. Bra skurkar, bra rollprestationer. Bra regi av Nolan som gör så att spänningen hålls vid liv hela tiden under sin dryga speltid på två och en halv timme. Batman Begins är bästa Batman-filmen hittills. När den kom ut 2005 alltså.

Utgåvan:

Filmen visas i 2160p på HEVC/H.265, native 4k i detta fallet, och möjlighet för HDR finns. Klar skillnad från blu-ray-utgåvan, men inte lika mycket ”wow” som exempelvis Men in Black-filmerna jag recenserade för ett par veckor sedan. Detaljrikedomen är, givetvis, mycket bättre än tidigare, men samtidigt är det oskärpa och brusigt i flera andra sekvenser. Dolby Atmos finns inte att tillgå här, utan du får nöja dig med DTS-HD Master Audio 5.1. Något extramaterial utöver det som redan fanns på redan existerande blu-ray-utgåvan finns inte heller, tyvärr.

Christopher Nolans tolkning av Batman, som i slutändan landade i en trilogi, släpptes i december på 4k-blu-ray. Första delen heter Batman Begins och kretsar kring varför och hur Bruce Wayne skapade sitt alter ego för att bekämpa orättvisor i den fiktiva staden Gotham City. Baserad på Frank Millers serietidning Batman: Year One, som för övrigt släpptes som animerad långfilm 2011, berättar Batman Begins historien kring den föräldralösa miljardären Bruce Waynes träning som i slutändan resulterar i brottsbekämparen Batman. I DC-universumet, tänker då i serietidningsform, sker denna träning på olika sätt beroende på vilken tecknare/författare du läser ett verk från. Nolan…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.