Barca Dreams

För några veckor sedan recenserade jag fotbollsdokumentären Ronaldo och i februari nästa år kommer Den unge Zlatan men nu i dagarna är det dags för Barca Dreams. En dokumentär om en av världens största och mest framgångsrika fotbollsklubbar, FC Barcelona.

I jämförelse med Ronaldo som jag recenserade för några veckor sedan så har Barca Dreams ett bredare perspektiv. Dokumentären tar oss genom FC Barcelonas historia, från de att klubben grundades av schweizaren Joan Gamper fram till dagens framgångar. Filmen handlar inte om en spelare utan om en hel klubb och dess betydelse för regionen Katalonien som den ligger i. Klubben har överlevt två världskrig, ett inbördeskrig samt en diktators förtryck. Under Francos styre var fotbollsklubben ett av få ställen som spelarna kunde prata sitt eget språk. Tack var klubbens förankring i regionens historia så har klubben vuxit ur sin arena Camp Nou och blivit en symbol för hela Katalonien och staden Barcelona.

Barca Dreams är en dokumentär som är av intresse för mer än bara fotbollsintresserade tack vare att filmens perspektiv är så brett. Med fascinerande filmklipp ifrån början av 1900-talet, första världskriget, Spanska inbördeskriget samt andra världskriget så skapas en stark förankring i klubbens samtida miljöer. Du får möta spelare som du kanske inte känt till men som under sin karriär var bland världens största idrottsmän. Det är också intressant att se hur en klubb som FC Barcelona har utvecklats från gräsrotsnivå till den storklubb det är idag. Till sin hjälp har regissören Jordi Llompart en bred katalog av individer som hjälper till att förmedla klubbens historia. Du får möta fotbollsspelaren och tränaren Johan Cruyff samt fotbollsspelare som Ronald Koeman, Lionel Messi och Xavi Hernández med flera. Utöver intervjuer så visas det också mängder av material ifrån viktiga fotbollsmatcher som laget spelat under sin långa historia.

bd2

Dokumentären är som bäst när den presenterar fotbollsklubbens historia, gamla spelare, motgångar och framgångar. Regissören Llompart har arbetat skickligt med tillgängligt material och gjort en mästerlig presentation av ett långt tidsspann. Utöver alla filmklipp och intervjuer så har filmskaparna också använt sig av tidstypisk musik som bidrar till dokumentärens helhetsupplevelse. Det går dock inte att komma ifrån att filmen är en lång hyllning av FC Barcelona vilket innebär att motgångar ges mindre utrymme än alla framgångar. Det känns också en aning krystat när klubbens gamla tränare Pep Guardiola framställs som ett geni medan Real Madrids dåvarande tränare Jose Mourinho beskrivs som en demon.

bd3

Oavsett om du är ett FC Barcelona-fan eller bara är fotbollsintresserad i allmänhet så är Barca Dreams en spännande och intressant dokumentär. Jag är inte själv ett fan av fotbollsklubben men jag kan inte heller förneka Barcelonas storhet. Dokumentären i sin helhet är oerhört sevärd även om den kan upplevas som en aning överpretentiös. Fotbollsklubben Barcelona är en viktig aktör inom modern fotboll och därför blir det också intressant att lära sig mer om klubbens identitet. Även om dokumentären har en bred katalog av intervjuer så saknar jag spelare som Carles Puyol samt en mer självkritisk granskning. För även om klubben tagit mindre framgångsrika beslut kan ingen råna klubben på dess framgångar. Det är en ynnest att få se den här typen av dokumentär på bio så därför hoppas jag att alla fotbollsintresserade tar chansen att se den på måndag så att vi även i framtiden kan se liknande filmer på bio.

Fotnot: Filmen visas enbart på bio måndagen den 30 november. Sedan släpps den via streamingtjänst 21 december och på dvd samt blu-ray först nästa år.

För några veckor sedan recenserade jag fotbollsdokumentären Ronaldo och i februari nästa år kommer Den unge Zlatan men nu i dagarna är det dags för Barca Dreams. En dokumentär om en av världens största och mest framgångsrika fotbollsklubbar, FC Barcelona. I jämförelse med Ronaldo som jag recenserade för några veckor sedan så har Barca Dreams ett bredare perspektiv. Dokumentären tar oss genom FC Barcelonas historia, från de att klubben grundades av schweizaren Joan Gamper fram till dagens framgångar. Filmen handlar inte om en spelare utan om en hel klubb och dess betydelse för regionen Katalonien som den ligger i. Klubben…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.