Barbie: Prinsessan och popstjärnan

Nu är den mest framgångsrika dockan genom tiderna tillbaka med en ny film. Denna gång spelar Barbie en prinsessa som byter liv med en popstjärna.

Barbie är fortfarande poppis efter alla år. Det finns diverse utstyrslar och dockor med olika hår- och hudfärg. Gemensamt är väl den trådsmala midjan. Kläder i mängder finns också, och en hel del andra tillbehör för den hugade pojken eller flickan att leka med. Mattel som ligger bakom Barbie gör årligen jättevinster och Barbie är en stor bidragsgivare.

Dessutom finns det ett antal Barbie-filmer och just den där Barbie möter popstjärnan är den senaste. Eller nu ljög jag, Barbie möter ingen popstjärna alls. Det fungerar nämligen som så att Barbie ”spelar” en prinsessa i den animerade filmen. Nåja, det är förmodligen en briljant dramaturgisk vinkling. Popstjärnan visar sig också vara Barbie.

Barbie har en målgrupp. En tydlig sådan också. Genuskorrekt? Mjae, det är det nog inte. Målgruppen är till stor del tjejer mellan 5-7 år. Visst kan jag tänka mig att en och annan äldre person och en och annan pojke också gillar Barbie.

I Barbie: Prinsessan och popstjärnan är Barbie prinsessan Victoria (Tory) av konungariket Meribella. Hon får genom magi möjlighet att byta liv med popstjärnan Keira (också spelad av Barbie). Tillsammans lyckas de två rädda kungariket, dels från en elak faster och dels frånen vanlig skurk som försöker stjäla den kungliga diamantplantan.

Det finns egentligen inte så mycket att säga om denna film. Det är ytterligare en i raden av Barbie-filmer – nu med lite förväxlings-komik. Gillar man de övriga, så gillar man nog denna också.

Sin vana trogen finns det extramaterial med på skivan. Det rör sig om sångerna, några kortfilmer och lite bloopers. Även detta motsvarar det som brukar finnas på Barbie-filmerna.

Inget att förvånas över. Inget att upphetsa sig över. Handlingen är helt harmlös om man nu inte vill grotta ner sig i genusperspektivet.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.