Badliv + Picnic

badliv01

Brittisk humor är något speciellt. Benny Hill, Eric Sykes och Monty Python är några exempel. Ett annat exempel är ”The two Ronnies” som förmodligen är mest kända i Sverige för ”Badliv”. Här får vi ”Badliv” och preludiet ”Picnic” som spelades in flera år tidigare med i stort sett samma skådespelare. Humor som aldrig dör eller?

 

Egentligen är det ganska enkelt att beskriva handlingen på dessa två korta filmer som getts ut på samma DVD. Picnic handlar helt chockerande om just en picnic och Badliv handlar om en badsemester på en engelsk badort vid havet.

Båda filmerna bygger på i stort sett samma persongalleri, med ”the two Ronnies” Ronnie Barker och Ronnie Corbett i centrum. Karaktärerna är stereotypa och enkla i sig och de deltar i olika scener där det finns någon form av komisk poäng. Ibland sträcker sig poängen över flera scener och utvecklas, ibland är det en engångsföreteelse som bara dyker upp och sedan försvinner. Många av skämten har en sexuell underton, men det blir aldrig porrigt. Fast gubbsjukt är det hela tiden och förmodligen hade filmerna i denna form varit helt omöjliga att göra om de hade genusgranskats idag. På det hela taget är det mesta dock ganska oskyldigt.

badliv02

Jämfört med moderna humorfilmer står sig Badliv + Picnic ganska slätt, men de lockar ändå till spontana gapskratt titt som tätt. Delvis är humorn tidlös och det blir kanske ännu tydligare om jag jämför med Jaques Tatis mästerverk Semestersabotören från 1953. Badliv är nästan en ripoff på Tatis film, fast utan den intelligens, känsla och finess som Tatis verk har. Badliv är fortfarande en underhållande, men vill du se ren och pur genialitet är det Hulots äventyr på den franska badorten i Semestersabotören du skall titta närmare på. Picnic som kom sju år innan Badliv slår an tonen som återfinns i Badliv och de grundläggande karaktärsdragen finns redan där.

Detta är alltså roligt men som ni redan förstått klassar jag inte detta som ett humormästerverk utan snarare som ett inslag i den brittiska humor-skatten. Det är lite av en blandning av Tati och Benny Hill. Dialog saknas precis som fallen med Hill och Tati helt. Humorn symboliseras med mimik och situationer och till viss del rekvisita. Sist men inte minst så är de två Ronniesarna en del av humorn också med sina olika kroppshyddor och klassiskt utdaterade glasögon.

Om du är insatt i den brittiska humorfilmen kommer du förmodligen att inse att de två Ronniesarna stal en hel del från Bob Kelletts Futtocks end från 1970. Vissa scener är helt identiska med scener i Picnic. Betyget höjs lite till viss del tack vare en dos nostalgi. Badliv + Picnic är humor. Den har visserligen en hel del år på nacken, men håller fortfarande lite. Åtminstone för mig som har en relation till filmerna sedan tidigare.

Brittisk humor är något speciellt. Benny Hill, Eric Sykes och Monty Python är några exempel. Ett annat exempel är ”The two Ronnies” som förmodligen är mest kända i Sverige för ”Badliv”. Här får vi ”Badliv” och preludiet ”Picnic” som spelades in flera år tidigare med i stort sett samma skådespelare. Humor som aldrig dör eller?   Egentligen är det ganska enkelt att beskriva handlingen på dessa två korta filmer som getts ut på samma DVD. Picnic handlar helt chockerande om just en picnic och Badliv handlar om en badsemester på en engelsk badort vid havet. Båda filmerna bygger på i…

Review Overview

Betyg

50

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.