Bad Words

BW1312.CR2Jason Bateman gör regidebut med denna mörka komedi som han även spelar huvudrollen i. Bateman kan vara fenomenal som komiker men har de sista åren haft svårt att få rätt roller. Kan denna komedi vara rätt för honom?

Guy Trilby är 40 år och har precis tagit ledigt från sitt jobb för att ställa upp i Golden Quill Spelling Bee, en rättstavningstävling för barn upp till åttonde klass. Barnen är arga, föräldrarna vansinniga och tävlingsjury synnerligen irriterad. Men Trilby bryr sig inte, han är en man med ett uppdrag och tillsammans med journalisten Jenny Widgeon tänker han ta sig hela vägen till slutet. Allt annat är ointressant och han spenderar större delen av tiden med att mobba barnen och göra narr av föräldrarna. Den enda som inte bryr sig om hans attityd är tioårige Chaitanya Chopra som bestämmer sig för att vara hans vän oavsett om han vill det eller inte.

En man blir vän med en ett barn och lär sig viktiga livslärdomar, det lär var det första som går igenom huvudet på de absolut flesta efter att de har läst texten ovan. Men Bad Words är inte den där må bra-historien som Hollywood skiter ur sig var och varannan film för att sälja så många biljetter som möjligt. Detta är en mörk komedi om en man som när han väl satt en kurs håller den, oavsett vad som kommer i vägen för honom. Trilby är en man som inte tänker låta någon eller något vara ett hinder för honom, även om det innebär att mobba en överviktig kille för sin vikt eller en tjej för hennes mens. Trilby är verkligen en osympatisk person, men samtidigt fruktansvärt rolig och med en humor man sällan ser på bio idag. Jag har saknat denna typ av uppfriskande mörka humor som vågar ta ut svängarna.

Rohan Chand, Jason BatemanMen det fungerar också bra för att det är ett drama i botten. När vi väl förstår Trilbys motiv och hans agerande kan jag till viss del sympatisera med honom. I varje fall hans mål även om metoden att ta sig dit är synnerligen tveksam. Nykomlingen Andrew Dodge har skrivit sitt första manus och det är kanske på grund av detta, att han inte fastnat i maskineriet ännu, som han faktiskt kan göra ett manus där det är kul att se någon göra något så hemskt som att mobba barn för att vinna en tävling. Och filmen håller också därför att Trilby aldrig ändrar sig, han gör aldrig någon resa där han inser att det han gör är fel och bestämmer sig för att försöka göra sina misstag ogjorda. Nej, även om han vet att det han gör inte är det mest smarta och genomtänkta så tänker han rida tjuren så länge som det går.

Även hans vänskap med tioårige Chaitanya går i samma mönster, han lär honom att sno mat i matvaruaffären, dricka sprit och plocka upp en prostituerad. Knappast något som kan anses som gott föredöme. Samtidigt kan Chaitanya se personen bakom allt detta tillsammans med oss och förstå att det finns något djupare som driver Trilby. Bateman som regissör lyckas hålla ihop allt detta på ett förvånansvärt bra sätt. Filmen blir aldrig sentimental och han lyckas ge varje skådespelare tillfälle att glänsa i sin roll. Humorn är helt klart filmens starka sida och jag kan förstå att det blir en vattendelare, antingen finner man svart humor som denna rolig eller så blir man bara irriterad på det.

Jag gillade Bad Words, det var en underhållande mörk komedi med en bra dramadel längs ner. Kanske inte en film för alla men gillar man Bateman skall man helt klart ge filmen en chans.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

One comment

  1. Jason Bateman regisserar sig själv i en film som verkligen ger utrymme för Bateman när han är som roligast dvs. som en elak skitstövel med grovt språk. Jag älskar det och även det inte direkt är PK så finns det få saker som är så roliga och frigörande, på film, som en vuxen person som säger vad han tycker till barn. Filmen har dessutom strax under ytan berikats med både feelgood och hjärta. 7/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.