Bad Grandpa

bild4

Jackass är ett gäng sjuka grabbar som gör stunts, äter skit och slåss. Ja, alla har väl någon gång sett eller hört talas om gänget som slog igenom med en egen tv-serie på MTV mellan år 2000 och 2002. De har släppt tre stycken filmer (alla tre har sedan släppts i nya versioner med bortklippta scener), som innehåller samma sak som tv-serien. Nu har de tagit ett steg närmre spelfilm och presenterar för oss, Bad Grandpa.

Irving Zisman är en 86-årig man, spelad av Johnny Knoxville (Small Apartments), vars fru precis avlidit. Åldringen är, trots omständigheterna, rätt nöjd med det inträffade då han nu kan börja ragga igen. Hans fru har nämligen inte släppt till sedan början på 90-talet, och det var då bara för att retas med honom. På begravningen dyker hans dotter Kimmie upp med hennes son, Billy. Kimmie ska in i fängelset och Billy måste till sin far på andra sidan Amerika. Det blir Irvings uppgift att ta honom till slutdestinationen, vilket inte alls uppskattas hos den gamle mannen.

bild3

Karaktären Irving Zisman har gjorts många gånger tidigare i både serien och filmerna där den gamle gubben gör sjuka saker framför helt vanliga människor och dolda kameror. Även i filmen har de tagit fasta på konceptet dolda kameran. Trots detta så har de lyckats bra med att ha en fast story, precis som vilken spelfilm som helst. Under resans gång får vi följa med det rätt udda paret från dödsbud till besök på mc-klubb och skönhetstävling för unga flickor. Allt filmat med dolda kameror och ovetande ”skådespelare”.

Billy spelas av Jackson Nicoll, som gör ett fantastiskt bra jobb. Att hålla sig i karaktär bland vanliga människor, spela med och improvisera är något som många stora skådisar kan ha svårt att göra. 8-åringen lyckas riktigt bra och känns realistisk. Rutinerade Knoxville lyckas såklart mycket bra med det ovan nämnda även han. För att få rollen som Billy ska Jackson ha sagt i olika tv-framträdanden att hans audition bestod av att gå fram till folk som satt i parker och kissa på sig. Något sådant finns inte med i filmen, men däremot är den fylld av absurda sexskämt och pinsamma situationer.

bild2

De har lyckats mycket bra med förberedelser och har bland annat arrangerat begravning och skönhetstävling för filmens ändamål. De bjuder in ovetande människor och utför sedan alla pranks. Efteråt informeras det att allt är fake och att de spelar in en film. Människors reaktioner har varit att de blev mäkta lurade, vilket är bra eftersom det är vad de är ute efter.

Det är en bra story, annorlunda filmupplevelse, en del roliga pranks och bra skådespel. Trots detta så är 92 minuter sex- och knarkskämt för mycket för att orka med. Jag hade inte vilja se filmen göras på något annat sätt, men ett par tv-avsnitt hade fungerat bättre.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.