Avgrund

Att beskriva Jeff VanderMeers bok Avgrund är inte det lättaste. Den rör sig mellan olika genren och teman och känns bitvis som ett avstamp till något större än en roman har en tydlig början, mellan akt och slut. Trots sina 155 sidor innehåller den många saker.

Boken utspelar sig i ett ickenamngivet land där ett område X har börjat breda ut sig. Exakt vad det är vet vi inte men vi får följa med den tolfte expeditionen som ger sig in i området. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett Eden liknande landskap men den andra slutade i massjälvmord medan den tredje slutade i blodbad när folk vände sig mot varandra. Huvudpersonen är en biolog som har ett personligt motiv att ge sig ut. Hennes man var med på den elfte expeditionen där alla dog av cancer ett par veckor efter hemkomst. Hon vill förstå området och vad som ledde fram till detta.

Filmen Annihilation med Natalie Portman bygger på denna bok.

Så vad är egentligen Avgrund? Är det science fiction? Nej det tycker jag inte. Boken är helt klart placerad i nutid och det finns inga teknologisk avancemang som antyder science fiction. Eko-thriller har också nämnts men känns också lite fel val för fokus ligger inte på miljön utan den personliga utvecklingen. Bäst kanske ändå den definition jag fann på Uppsala biblioteks hemsida: Jeff VanderMeer är en av grundarna och centralfigurerna inom den litterära rörelsen New Weird, som är en vidareutveckling av weird fiction. New Weird definieras som ”en typ av urban, sekundärvärldsfiktion som undergräver de romantiserade världarna som är vanliga i traditionell fantasy. Detta genom att välja realistiska och komplexa förebilder som utgångspunkt för att skapa världar som kombinerar element från både science fiction och fantasy.”

Det stämmer bra, detta känns som en slags spirituell arvtagare till H.P. Lovecraft eller Robert W. Chambers. Det är inte alltid klart och tydligt vad det är som händer och varför men det finns en underliggande känsla av skräck och oro genom hela boken. Många saker fick mig att klia mig i skallen och sedan inse att jag nog inte kommer att få ett exakt svar vad som hände. Man behöver släppa kontrollen när man läser Avgrund. Att förstå att det är inte är en bok som man kommer läsa klart och sedan ha svaren utan kanske mer frågor än man när man började. Men det är också en kittlande läsupplevelse.

Samtidigt är det också delvis min kritik mot boken. Ibland känns den onödig rörig och kryptisk. Som att jag får läsa om stycken för att förstå vad som skrivs. Det blir bitvis lite för högtravande för min smak. Som att VanderMeer tar i lite för mycket. Men samtidigt är boken mycket en bladvändare framförallt efter den, i mitt tycke, lite sega inledningen.

Det är kul att böcker som denna letar sig till Sverige och får svensk översättning. Även om jag kanske inte ger Avgrund mina varmaste rekommendationer är det en bok som alla bör läsa någon gång i livet.

Att beskriva Jeff VanderMeers bok Avgrund är inte det lättaste. Den rör sig mellan olika genren och teman och känns bitvis som ett avstamp till något större än en roman har en tydlig början, mellan akt och slut. Trots sina 155 sidor innehåller den många saker. Boken utspelar sig i ett ickenamngivet land där ett område X har börjat breda ut sig. Exakt vad det är vet vi inte men vi får följa med den tolfte expeditionen som ger sig in i området. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett Eden liknande landskap men den andra slutade i massjälvmord…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.