Avengers:Endgame

Om du tycker att vi är sena med att lägga upp denna recension, så låt mig direkt lägga all denna skuld på Disney, som skickade ut recensionsex EFTER att man släppt skivan till allmänheten. Om det gällde bara oss eller en allmän försening i distributionen vet jag inte, men det fick mig ändå att fundera lite – min första tanke var att “ah, de vet att den här kommer att sälja gazilljoner exemplar ändå, de bryr sig inte”, men jag ändrade mig snabbt. De har byggt upp hypen, förlåt, masshysterin, runt den här filmen i flera år, så det verkar konstigt att just Disney skulle slarva med det sista rycket. Å andra sidan…den här kommer att sälja lastbilslaster, nej tåglaster, nej Hulk-dimensionerade rymdskeppslaster, oavsett vad jag skriver här. Jag ska snart berätta hur jag ska vrida mig ur detta dilemma.

Betyder titelns ”Endgame” att det här är slutet på en era? Ja, förmodligen. Jag är däremot lockad att tolka titeln som slutfasen av en mångårig uppbyggnad av en marknadsföringskampanj, där inte bara reklam ingått utan varje film man släppt innehållit element som ska leda fram till Endgame. Nu är det tid att casha in. Och det har man gjort. Med råge. Biovisningen har slagit ut all konkurrens detta år, och slagit ut Avatar som den mest inkomstbringande filmen, och på nätet har jag sett hur många skrutit om hur många gånger de sett filmen på bio. Det har jag inga problem med-jag ser gärna att folk går på bio. Dock har det varit svårt att skaka bort känslan av just mass-hysteri.

Alltså kommer jag inte recensera själva filmen här. Har du klickat dig hit så har du sett den. Det är också helt omöjligt att kort beskriva handlingen i filmen för någon som aldrig har doppat foten i det här universumet. Filmen tar vid direkt efter händelserna i Avengers: Infinity wars (och några andra filmer, framför allt Ant-Man and the Wasp). Börjar man sitt Marvel-tittande här så kommer man inte att förstå så mycket. Det skulle kunna vara riskabelt att göra en film som direkt fortsätter där den förra slutade, men uppenbarligen har man en trogen publik som visste var storyn skulle ta vid. En mångmiljonpublik. Well played, Disney. Well played.

Vad jag kommer att recensera är bluray-utgåvan, och om den är värd att införskaffa, speciellt om man redan sett filmen på bio. Det enda jag tänker säga, rent subjektivt, om filmen är att den är för lång. 181 minuter är att kräva mycket av en publik. Där har ju faktiskt home entertainment-mediumet en fördel – du kan gå och hämta chips eller gå och kissa när du vill, så min stora invändning mot själva filmen faller av sig självt.

Så, det här är så klart en film som kommer ut i ett otal samlarutgåvor, men den jag har framför mig är den blå, vanliga lilla plast-asken som du från och med denna vecka kommer se precis överallt till försäljning. Den innehåller två skivor, varav den ena enbart är själva filmen och en hel skiva med extramaterial. På sajten där jag brukar beställa film kostar just denna version 179 spänn, och för det får du får du bra valuta för pengarna. Med tanke på att det är en bonusdisc med extramaterial så har du redan i ren kvantitet massor att se. Själva designen på utsidan är inte mycket att hurra för, men som sagt, vill du ha det så leta upp en samlarutgåva. Desto gladare blir jag när jag sätter i första skivan – det visuella redan från första menyn känns påkostat, och så fortsätter det. Man har lagt ner mycket tid på att få precis allt snyggt. Det enda jag tänker klaga på här är språkvalen – då jag lever i en flerspråkig familj (som också väldigt många andra, vilket är varför jag tar upp det) hade jag önskat fler språk som undertexter, men nu gnäller jag. Det visuella får högsta betyg. Det är snyggt. Det är enkelt att hitta. 

Ny avengers-rulle, ny hårfärg, det är sen gammalt.

Så fortsätter det. Själva filmen är sömlöst överförd till bluray i 16:9-format och det är snyggt, och allt känns stort även på en skärm mindre än en bioduk. Kom ihåg att jag recenserar upplevelsen av att se filmen hemma och inte själva filmen – och jag erkänner att jag måste ge just den aspekten full pott. Det blir inte bättre på en vanlig blu-ray. Bortsett från vad du tycker om själva filmen så är det för det här du investerade i en bluray-spelare och surround-anläggning. Man har som bekant lagt ner ett mindre lands BNP på produktionen, och det har visat sig på skärmen. Det är bra.

Andra disken är däremot en besvikelse. Besvikelse i meningen att den ser ut att vara mycket mer välfylld än vad den är. Till exempel så har den en film med titeln ”Remembering Stan Lee”, vältajmat efter Lees frånfälle. Man förväntar sig en dokumentär om Marvels huvudsaklige skapare, men vad vi får är några minuters klipp från hans cameos. Och så fortsätter det. Den längsta filmen är 11 minuter lång, och just den handlar om Captain America. En annan handlar om kvinnorna i Marvel och har potential att vara en film med lite djup, men även den är några minuters snömos. Titlarna på de små snuttarna lovar så mycket mer än vad vi får, och just faktumet att vi får en hel disc med extramaterial gör att man hoppas på timtals godis att gå igenom. Så är inte fallet. Jag såg igenom allt på mindre än en timme, och jag kommer aldrig återvända till den.

Vi får såklart också bortklippta scener och en gag reel – en av de mest meningslösa gag reels jag någonsin sett. De bortklippta scenerna är roligare att se på, och kan faktiskt vara av intresse för de mer inbitna fansen. Utöver detta får vi några kommentatorspår och en introduktion till filmen av regissörerna Anthony och Joe Russo. Överlag är extradisken en besvikelse. Men det spelar ingen roll egentligen. Den tekniska kvaliteten på själva filmen är så pass hög så det kvittar.

Eftersom betygskriterierna kräver att jag också ger själva filmen ett betyg så ska jag kortfattat säga vad jag tycker: Någon sorts punkt sätts i och med Endgame, och det är bra. Den här storylinen kan inte drivas längre utan att det blir fånigt. Filmen är för lång. Vissa inslag är mer än lovligt komiska, inte alltid medvetet. Jag känner ändå när jag ser den att äventyret, fantasin, den otroligt spektakulära storyn och rikedomen på karaktärer ändå övervinner allt det gnälliga – äventyret och spektaklet sköljer över mig och jag är snabbt fast. Såg du inte filmen på bio eller vill fräscha upp minnet innan du ser den nu, passa på att kolla igenom Infinity wars först, för säkerhets skull. Och Ant-man and the wasp. Och Captain Marvel. Och kanske Guardians of the galaxy 2, bara för att vara på säkra sidan.


Om du tycker att vi är sena med att lägga upp denna recension, så låt mig direkt lägga all denna skuld på Disney, som skickade ut recensionsex EFTER att man släppt skivan till allmänheten. Om det gällde bara oss eller en allmän försening i distributionen vet jag inte, men det fick mig ändå att fundera lite - min första tanke var att “ah, de vet att den här kommer att sälja gazilljoner exemplar ändå, de bryr sig inte”, men jag ändrade mig snabbt. De har byggt upp hypen, förlåt, masshysterin, runt den här filmen i flera år, så det verkar…

Review Overview

Film
Utgåva

Summary : Gedigen blu-ray utgåva där tekniska kvaliteten är precis så bra som filmen förtjänar. Extramaterialet lämnar en hel del att önska.

80

About Henrik Bärzén

Tittar på både gammal och ny film, men nördar ner mig och skriver helst om sånt som har lite damm på fodralet. Sci-fi från femtiotalet, skräck från trettiotalet, film noir från fyrtiotalet, politisk thriller från sjuttiotalet och monsterfilm från när-som-helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.