Atari VCS – En blåsning ?

Den senaste veckan har man kunnat läsa om Atari som åter tar steget in på spelmarknaden och skeppar ut sin nya konsol VCS.

Konsolen crowfundades 2018 och var tänkt att lanseras våren 2020.
Dock är lanseringen uppskjuten och endast de som crowfundade har nu fått sina enheter skeppade. Ryktet säger att den släpps till jul.

Det låter ju verkligen spännande och kul med ett kärt återseende av en gammal vän. Dock verkar det ligga några hundar begravna bakom hela projektet och på vissa delar av nätet kallas det hela för en blåsning.

Säljande trailer eller endast ett lockrop på nostalgikänslorna ?

Här är några av alla de saker som gör att det ringer i varningsklockorna.

  • Spel man kunde se i videos var och är inte portade till deras konsol.
  • Chefsarkitekten för systemet hoppade av då han inte fick betalt.
  • Istället för ett eget system så blir det en linux installation. Man saknar då helt ett ekosystem för spelprogrammerare och man saknar en säkerhet/kontroll för speltillverkarna att det inte piratkopieras.
  • De ryktades ha ekonomiska problem, så de började ta förKÖP utan att ha sin produkt klar.
  • Handkontrollen fungerar inte till alla spelen som kommer med konsolen.
  • Misslyckades att få till samarbete med Unity och Unreal som är två av de stora spelmotorerna spelutvecklare använder.
  • Tjänster som Netflix och HBO har inga appar utan öppnas i en webbläsare.
  • De skapar en egen cryptovaluta som kan användas på deras spel och casino.
  • Under dessa två åren har inga utvecklare gått ut med att de skall skapa spel till denna konsol, samt med färre än 15 000 förbokade konsoler tycks det inte finnas en marknad för spelutvecklare.
Hos webhallen kan man idag förboka den till priset av 4999:-

Tittar man på priset i Svenska butiker ligger konsolen på ca 5000kr.
Det är dyrare än en Playstation 4 och innehållet i den speglar INTE den prissättningen. Tar man en titt på Flopsen (Flops är ett mått på databehandlingskapaciteten hos datorsystem) så har Atarin 0,45 tflops.
Jämför det med tex PS4 på 1,85 tflops eller ett GTX 1060 på 3,85 tflops.

Standardmodellen kommer med endast 4gb ramminne. Konsolen är baserad på en Linux installation och deras 100 Atariklassiker som kommer förinstallerade är säkert inga problem att spela dock är det inte framtidssäkert. De nämner att man kan uppgradera konsolen med Win 10. Windows kräver dock minst 1-2gb själv. Det lämnar inte mycket kvar till spelen.

I dagsläget hittar jag inte så mycket mer än att man får med dessa 100 Atariklassiker. Det är ju inte helt fel men då ska jag berätta en sak till.
Dessa 100 klassiker släpptes redan 2016 på Steam. Kostar idag 100kr och kan spelas på pc, linux och mac. Inga höga krav där.

I deras demonstrationer de har på Youtube kan man se dem spela spel som Fortnite och Borderlands. Detta är dock inte direkt i deras system utan tittar man noga så ser man ”Aktivera Windows” nere till höger på dessa spel.

De har helt enkelt installerat Windows och spelar spelen på den som det vore en PC. Kort och gott är det vad du köper. En PC utan Windows installerat. Så för dem pengarna och med den informationen vi har idag så är det bättre du köper Atari Vault på Steam för 100kr och spelar på en gammal dator och har du ingen dator så lägg pengarna på en Laptop så får du mer maskin och teknik för pengarna.

”Aktivera Windows” Kan man se i deras videos när de spelar andra spel.

Källa: Youtube YoungYea

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.