Assassins

assassins1Vilken sorts skor kommer du ha på dig när din tid kommer?

Assassins eller Dödligt möte som den hette i Sverige på den tiden är bröderna/syskonen Wachowskis första manus som hamnade i händerna på Richard Donner (regi) och Joel Silver (producent). Resultatet var enligt Wachowskis så uselt att de inte ville ha sitt namn i eftertexterna tillsammans med Brian Helgeland som egentligen inte gjorde några större ingrepp i manuset. The Writers Guild sa dock nej till deras önskan och deras namn är där fortfarande, men med korrigeringen Lana istället för Larry. Huvudrollen var egentligen tänkt till Sean Connery, men han tackade nej. Istället tillfrågades Sylvester Stallone som tog jobbet.assassins2

Lönnmördaren Robert Rath (Sylvester Stallone) börjar bli trött på sitt yrke och han vill pensionera sig. Varje uppdrag får honom att ifrågasätta sig själv och hans val han gjort under sin karriär. Ett femton år gammalt uppdrag där han ”pensionerat” sin bästa vän Nicolai Tashlinkov (Anatoli Davydov) gnager på hans samvete.

När han skall utföra sitt sista uppdrag blir Rath blåst på sitt mål. En annan lönnmördare, Miguel Bain (Antonio Banderas) utför dådet mitt framför ögonen på Rath. Han dödar samtidigt fyra poliser och hela staden börjar jaga Miguel. Rath är lika beslutsam att finna Miguel och när han gör det förstår han att Miguel är en person som är impulsiv, oberäknelig, utan skrupler och gillar sitt jobb alldeles för mycket. assassins3

Rath har vid det här laget fått nog, men övertalas att ta ett sista uppdrag som kan ge honom två miljoner dollar, en skön avgångspension tänker Rath. Målet är en hacker som kallar sig Electra (Julianne Moore). Givetvis dyker Miguel upp igen när Rath tänker utföra dådet. Rath beslutar att rädda Electra vilket medför att båda nu blir målet för Miguel. En lek på liv och död börjar och Rath får ta till alla knep i boken för att hålla dem vid liv, men kommer det räcka?

Det finns många brister i Assassins och jag förstår Wachowskis frustration. Som dum-action är filmen skaplig, men det är svårt att se förbi en del av dumheterna helt och hållet. Helgelands manusskrivande har som tur är utvecklats sedan Assassins och han har klämt ur sig bland annat L.A. konfidentiellt, Mystic River och Man on Fire. Donner var redan då i utförsbacke och filmer som Sammansvärjningen, Dödligt vapen 4 och Timeline som följde efter gjorde inte många glada. Joel Silver kompenserade Wachowskis genom att producera The Matrix.assassins4

Julianne Moores karaktär Electra är grundstommen i vad som skulle bli Trinity i The Matrix. Hon är inte helt där, men ändå är likheterna tydliga. Banderas är väldigt latino i sin roll och balanserar på gränsen mot satir bitvis. Stallone är Stallone på gott och ont. Filmen skulle med enkelhet klippas ner med en halv timme och blivit betydligt rappare. En markant uppgradering från DVD och samlar du Stallone-filmer är det ett givet köp.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Vad jag har förstått ska denna film vara en form av nyinspelning eller åtminstone vara inspirerad av Charles Bronsons 70-tals film The Mechanic som faktiskt är bättre, likadant med Jason Stathams version som kom för ca 3 år sedan. Det roliga är att Statham ska enligt IMDB göra en uppföljare till sin version. Här kan man snacka om slitstarkt grundmaterial eller dålig fantasi beroende på hur man ser på saker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.