Assassin’s Creed Syndicate

assassins-creed-syndicate-02Assassin’s Creed har nu kommit upp i nio huvudspel på åtta år. Och med sina 73 miljoner kopior totalt är den det största IP som Ubisoft. Dock det inte hänt så mycket på dessa år, förra årets Unity fick en hel del kritik och sågs av många som ett lågvattenmärke i serie som stått stilla väldigt läge. Kan årets version, Syndicate ändra detta?

Denna gång beger vi oss till 1800-talets London och tvillingparet Jacob och Evie Frye. De kommer till London för att befria staden från templars grepp, de har styrt över staden i hundra år och deras makt är total. Jacob är hetsporren som vill ta staden med våld och bildar ett gäng för att kunna ta över varje stadsdel. Evie är den mer tänkande av de båda två och söker en artefakt som hon tror kan hjälpa dem. Under äventyret kommer de möta flera kända personer från denna tid som Charles Dickens, Charles Darwin, Alexander Graham Bell och Florence Nightingale för att nämna några.assassins-creed-syndicate-03

För första gången i ett Assassin’s Creed kan du fritt byta mellan två olika personer. Tanken är att du skall kunna utveckla dem i olika håll, Jacobs unika färdigheter är fokuserade på närstrid medan Evie är den som är duktig på att smyga och döda folk i lönnmord. Det är tanken i varje fall men skall jag vara ärlig så är det inte så mycket skillnad mellan dem. Det fungerar utmärkt att smyga runt med Jacob och befria barnarbetare i en fabrik eller att Evie svingar sina nävar i en gängstrid. Huvuduppdragen som finns är dock för en specifik person och där kan du inte byta. Dessa uppdrag är spelets mest intressanta, inte för historien är den mest fascinerande men för att de är mest utvecklade och ger spelaren möjligheter att ta sig an målet på olika sätt. Annars är det samma saker som det varit i de andra spelen, upprepning. Ta tappade räkningen hur mål barnarbetare jag befriat, skurkar jag burat in eller templar jag mördat för att befria en liten bit av staden.

Annars imponerar London, det är en stor stad fylld av liv och kända platser. En nyhet är att du precis som Batman har änterhake som du kan skjuta ut för att klättra upp för byggnader eller över gator. Då gatorna är bredare och husen högre behövs detta. Du kan även sno en häst och vagn för att ta dig runt eller åka runt på ditt eget tåg. Staden är 30 % större än Paris i förra spelet och börjar nästan placera gränsen på hur stor en stad kan vara för att det skall kännas navigeringsbart.assassins-creed-syndicate-04

Problemet med Syndicate är exakt de samma som jag haft sedan jag spelade tvåan för sex år sedan. Huvudhistorien är intressant och till och med spännande där jag vill veta vad som händer härnäst. Men allt annat är så träligt att jag knappt orkar spela. Det tog mig ett år att spela igenom Assassin’s Creed 2 för jag var så trött på att jaga fjädrar och allt annat man skulle göra istället för att fokusera på huvudhistorien. Som tur var har man här valt att plocka bort den moderna historien helt och hållet. Jag har aldrig gillat dessa delar och är glad att de hålls till ett minimum här.

Assassin’s Creed Syndicate öppnade med usel försäljning tydligen, mycket beroende på all den negativa kritiken som förra spelet fick. Men Syndicate är inget dåligt spel men det lider av att vara exakt likadant som tidigare spel utan någon vidare variation. Kanske dags för Ubisoft att lägga spelserien i malpåse ett tag tills man kommer på lite nya idéer? Har du gillat de tidigare delarna kommer du gilla Syndicate men det är inte spelet som omvänder skeptikerna.

Assassin’s Creed har nu kommit upp i nio huvudspel på åtta år. Och med sina 73 miljoner kopior totalt är den det största IP som Ubisoft. Dock det inte hänt så mycket på dessa år, förra årets Unity fick en hel del kritik och sågs av många som ett lågvattenmärke i serie som stått stilla väldigt läge. Kan årets version, Syndicate ändra detta? Denna gång beger vi oss till 1800-talets London och tvillingparet Jacob och Evie Frye. De kommer till London för att befria staden från templars grepp, de har styrt över staden i hundra år och deras makt är…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.