Askungen

Man skulle kunna tro att det är Disney som har kommit på Askungen. Men så är det inte, så är det för övrigt inte heller med de flesta av de andra Disney-prinsessorna heller. Just Askunge-storyn finns belagd i skrift redan före Kristus och även i lite modernare tid i bröderna Grimms samlingar. Helt solklart är det att Disney inte har kommit på storyn, men det hindrar inte att det är Disney som förmodligen har skapat den moderna bilden av askungen som en gulhårig flicka i blå klänning.

Cinderella_THUMB-1416425294038
Disney har med sina prinsessor roffat åt sig en stor del av marknaden för film riktad mot barn, framför allt flickor, i åldern under 8 år. Disney som är ett stort företag på en marknad som är konkurrensutsatt vill givetvis ta marknadsandelar på olika sätt. Förvärvet av Pixar och LucasFilm är exempel på detta. Ett annat sätt att ta marknadsandelar är att bredda marknaden, till exempel genom att bredda målgruppen. Ett sätt att göra detta är att nå andra åldersgrupper. Tecknad film blir vid en viss ålder barnsligt och barnen vill ha riktiga människor på skärmen. Inte tecknade eller datoranimerade figurer.

För något år sedan dammade Disney av sin gamla hit Törnrosa och gjorde en otecknad version som man kallade Maleficient. Förutom att man satta in riktiga skådespelare istället för de tecknade valde man att berätta sagan ur ett annat perspektiv, nämligen ur den onda fens perspektiv.

Lily James is Cinderella in Disney's live-action feature inspired by the classic fairy tale, CINDERELLA, which brings to life the timeless images from Disney's 1950 animated masterpiece as fully-realized characters in a visually dazzling spectacle for a whole new generation.

Och så var det då dags för Askungen att filmatiseras med riktiga skådespelare, men i Disneys sagovärld. Jag hade förväntat mig något i Maleficent-stil. Kanske storyn berättad ur någon av styvsystrarnas perspektiv. Men icke, det är i princip den gamla Askunge-filmen filmad med vanliga människor och utan pratande djur vi blir serverade. Det känns som om detta inte är en film som tillför det allra minsta utan vi får en gammal förlegad saga att se. Med samma gamla genus-plattetyder. Givetvis är produktionen kompetent eftersom Disney är goda hantverkare. Synd att man inte vågade göra en ”Maleficient” igen. Jag tror det hade blivit bättre än detta.

(c) Copyright på bilderna Disney

Man skulle kunna tro att det är Disney som har kommit på Askungen. Men så är det inte, så är det för övrigt inte heller med de flesta av de andra Disney-prinsessorna heller. Just Askunge-storyn finns belagd i skrift redan före Kristus och även i lite modernare tid i bröderna Grimms samlingar. Helt solklart är det att Disney inte har kommit på storyn, men det hindrar inte att det är Disney som förmodligen har skapat den moderna bilden av askungen som en gulhårig flicka i blå klänning. Disney har med sina prinsessor roffat åt sig en stor del av marknaden…

Review Overview

Betyg

40

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.