Askungen II + III

Historien om Askungen är en klassisk saga som Disney gjort populär och känd genom en animerad långfilm. Filmen har fått inte bara en utan två uppföljare, som nu kommer ut i en comboutgåva på Blu-ray.

Storyn i original-Askungen är att en flicka som behandlas illa av sin elaka styvmor genom trolldom får gå på den stora balen på slottet och där träffar prinsen som givetvis blir över öronen förälskad i den sköna Askungen. Askungen II och Askungen III är två uppföljare på denna första film. De är upplagda på lite olika sätt. Askungen II tar vid där den första Askungen slutar, medan Askungen III visar en alternativ tidslinje där prinsen istället för Askungen träffar Askungens styvsyster Petronella.

I Askungen II med undertiteln ”När drömmen slår in” missar mössen Gus och Jack precis när den goda fen berättat historien om Askungen. De vill ha en ny saga som beskriver livet efter den första filmen. Och det får de. Askungen planerar en bal själv och den elaka katten Lucifer försöker charma hovkatten Pompom. Dessutom blir Askungens styvsyster kär i en bagare.

På det hela taget är Askungen II en ganska blek uppföljare, som känns tydligt ointressant och inte speciellt nyskapande. Lite smidande på ett varmt järn för att tjäna lite pengar.

I Askungen III med undertiteln ”Det magiska trollspöet” är storyn en helt annan. Mest för att den elaka styvmodern kommit över den goda fens trollspö och helt sonika ändrat historiens gång. Istället för Askungen så passar glasskon på Petronellas fot och prinsen står i begrepp att gifta sig med fel flicka. Som om inte detta vore nog så landsförvisas Askungen också.

Den tredje delen är betydligt intressantare än den första uppföljaren. Här får vi grotta ner oss i en alternativ historielinje och det hela är dessutom kryddat med humor.

Ingen av dessa filmer är dock på egen hand tillräckligt bra för att berättiga till ett bra eller ens godkänt betyg. Däremot är det en bra lösning att ge ut båda på en comboutgåva. Helt plötsligt känns det hela köpvärt.

Utgåvan är snyggt gjord på Blu-ray. Det svenska ljudspåret fungerar bra, men det engelska är betydligt krispigare och klarare och att föredra om man behärskar språket

Förhoppningsvis har Disney nu knutit ihop Askunge-säcken och slutar här för en Askungen IV är nog inte vad världen önskar eller behöver. Annars är denna combo helt ok.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.