Army of Two: The Devil’s Cartel

Jag har under mina år som tv-spelare, med ett gott öga till action och skräck, faktiskt aldrig kört någon variant av Army of two. Dessa spel har alltid flugit under min radar. Kanske det beror på att jag helst spelar själv än att samarbeta tillsammans med någon i co-op. Men nu har nyfikenheten slagit till om det går i alla fall att köra själv med hjälp av Xboxens AI. Jag har endast två stora förhoppningar när det gäller detta spel: 1. Att gubbe nr 2 inte springer i vägen för mig. 2. Att vapen i spelet låter rejält och känns maffiga. De förhoppningarna uppfylldes riktigt bra enligt mig.

army4

Det var nog tur att jag inte hade förhoppningar på själva grafiken, för det är mesta i spelet är brunt, svart eller grönt. Å andra sidan utspelar sig spelet i trakterna runt Mexico, så det stör mig inte så mycket. Faktum är att jag på något sätt under spelets gång hela tiden tänker på Max Payne 3fast med en samarbetspartner och utan gräsliga Hawaiiskjortor. Det här spelet går ut på tre saker: skjuta, skjuta och skjuta ännu mera. Ingenting annat. Upplägget är det enklaste möjligaste, att ta sig från punkt A till punkt B med hjälp av diverse uppgraderingsbara skjutvapen. För jag nämnde väl att man ska skjuta i spelet?

army3

Bakgrunden till spelets story utgörs av det berömda knarkkriget i Mexico, där huvudkaraktärerna Alpha och Bravo springer runt med allt större vapen och skjuter på allt som rör sig. Man kan ju undra hur många timmar det tog att komma på dessa namn. Detta spel är i ärlighetens namn riktigt enfaldigt, men för mig faktiskt riktigt underhållande på något lustigt sätt ändå. En bidragande orsak är det rätt roliga och lättfattade uppgraderingssystemet för vapen, masker, kläder och även tatueringar! Det gör att man hela tiden är sugen på att fortsätta spela för att kunna låsa upp och köpa allt häftigare vapen. Till min förtjusning lät de flesta vapen riktigt bra och såg riktigt bra ut efter diverse uppgraderingar. Dessutom fungerar co-op läget riktigt bra utifrån min lilla erfarenhet som mest kommer från Resident Evil 5.

army2

Om man vill ha en stunds enklare tidsfördriv med mycket action och röj så kan detta spel faktiskt rekommenderas. Spelet har fått rätt mycket negativ kritik i diverse recensioner som jag tycker är lite orättvist. En del av kritiken menar att fiendernas AI är alldeles för korkad, men när de springer fram med dragna tunga vapen i en grupp blir det rätt svårt ändå. Ärlig talat, man spelar ju inte för någon djuplodad dialog utan för att det är ”fullt ös medvetslös” som gäller. Spelet har ju kanske inte så mycket att hämta i jämförelse med Bioshock-spelen, men gillar man Max Payne 3 och Call of Duty-spelen så är Army of Two: The Devil’s Cartel ett riktigt skönt komplement.

Det kanske är lite ödets ironi att jag spelar och recenserar både denna titel samt Dead Space 3 som båda två kommer från Visceral Games och EA. Trots att de bägge spelen har samma upplägg med att ständigt skjutande ta sig från punkt till punkt, känns Army of Two: The Devil’s Cartel mer som en positiv överraskning utifrån mina förhoppningar. Ha lite is i magen och skaffa spelet när det har blivit billigare och det finns lite tid att slå ihjäl, för på det stora hela är spelet en svag 3:a.

 

About Mathias Linder

Är 35-årig filmfantast. Växte upp på åttiotalet med Arnold Schwarzenegger och James Bond. Gillar Charles Bronson och Sergio Leone. Ogillar uttrycket "kvalitetsfilm". Anser att George Lazenby är underskattad som James Bond. Älskar tv-spel, speciellt förtjust Resident Evil-serien. Tycker att HBO gör rätt överskattade tv-serier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.