Arkiv X säsong 11

Jag är en av de där människorna som alltid kommer att gilla och se X-files oavsett hur det ser ut, i varje fall så länge som Mulder och Scully är med. Jag såg inte klart serien när den gick första gången, var inte jätteförtjust i säsong 10 men nu sitter jag har med säsong 11 i handen ändå.

Vad är det med X-Files då som gör att jag gång på gång kommer tillbaka till serien? Det har mycket med dynamiken mellan Mulder och Scully att göra. Den ena tror verkligen på att det finns övernaturliga fenomen där ute och den andra baserar saker och ting på vetenskap och bevis. David Duchovny och Gillian Anderson har en så bra kemi tillsammans att de verkligen kan ge karaktärerna liv och få oss att se båda sidor. När serien är som bäst är när de munhuggs och vi som tittare vet inte riktig vem vi skall tro på. Samtidigt har manusförfattarna Chris Carter, Glen Morgan och James Wong en fantastisk talang att dels ha pulsen på samtiden men också att vet hur man skapar en tät otäck atmosfär.

Denna gång blir det tio avsnitt och det hjälper mycket. Sex avsnitt som förra gången var alldeles för kort. Här får karaktärerna mer utrymme och vi får veta mer om deras liv och hur de har påverkats av allting som har hänt de sista 15 åren. Framförallt avsnitten där vi äntligen får veta vad som hänt med deras son är riktigt bra och spännande. De är en bra mix av mythos och veckans monster som ger oss fans inblick i något många har funderat på. På det hela taget känns avsnitten här mer jämna än i den förra säsongen, en bättre mix mellan humor och allvar. Plus att en del avsnitt är genuint läskiga och skapar en riktigt bra stämning.

Samtidigt är detta enbart för gamla fans. Inga nya tittare kommer att vinnas på dessa avsnitt. Gillade du inte X-files på 90-talet har du inget här att hämta och var du för ung för att se det kommer du bara komma ut förvirrad. Så frågan är om Fox kan hålla intresset uppe för fler säsonger? Gillian Anderson har sagt att hon är klar med serien och Chris Carter säger att det blir inte fler säsonger om inte både Mulder och Scully är med. Samtidigt vet vi att ingen av huvudskådespelarna haft någon serie som slagit lika stort och om Fox är villiga att betala kan vi nog räkna med en säsong 12 också.

För min del kan jag delvis känna att det räcker nu. Jag hade kul när jag såg säsong 11 och älskar verkligen karaktärerna och universumet. Men frågan är om man inte bara mjölkar saker och ting för sakens skull nu. Att det blir fler avsnitt inte för att fansen vill det för att historien inte är klar utan för att Fox inser att man kan tjäna ytterligare lite pengar.

Jag är en av de där människorna som alltid kommer att gilla och se X-files oavsett hur det ser ut, i varje fall så länge som Mulder och Scully är med. Jag såg inte klart serien när den gick första gången, var inte jätteförtjust i säsong 10 men nu sitter jag har med säsong 11 i handen ändå. Vad är det med X-Files då som gör att jag gång på gång kommer tillbaka till serien? Det har mycket med dynamiken mellan Mulder och Scully att göra. Den ena tror verkligen på att det finns övernaturliga fenomen där ute och den…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.