Årets löfte: minskade inköp

Jag tror att en hel del av våra läsare är som mig. Jag köper den media jag konsumerar. Jag köper film, spel, böcker etc. Problemet är att jag köper mycket mer än jag hinner konsumera. Så högen hemma växer sakta men säker under åren. Men jag har bestämt mig för 2019 blir året jag aktivt försöker göra något annorlunda.

Även om jag ser mycket via streaming nuförtiden så blir det ändå att jag köper en del filmer, oftast sådant som jag av en eller annan anledning inte kan se via streamingtjänster. Det hade varit okej om jag sedan hade sett dem. Men de blir liggandes hemma utan att jag tittar på dem. Och sakta men säkert växer högen tills jag en dag skäms över hur mycket jag har hemma och rensar. Flera gånger har jag delat med dig till vänner, arbetskamrater. Gjort mig av med 100, 200 filmer. Men ett år senare har jag köpt ikapp mig.

Fler än jag som känner igen oss i detta

Det var så illa ett tag att jag hade filmer som jag hade ägt i över 10 år utan att ha sett. Det känns rätt så pinsamt att man köper en film men sedan aldrig ser den. Och för en person som mig som försöker vara miljömedveten känns det som ett väldigt resursslöseri. Så 2019 blir året som jag ändrar på det. Jag har senast jag räknade 1273 stycken filmer hemma. Av dessa är 512 stycken osedda. Flera av filmerna som jag såg när jag räknade igen slog mig med häpna ”äger jag den?!” Det känns lite pinsamt när man har ett sådant bibliotek av osedda filmer att jag glömt vilka filmer jag köpt.

Så från och med nu kommer jag inte köpa en enda film under 2019. Och jag lovar mig själv också att se minst 50 stycken av de filmerna jag äger under året. Jag hade gärna haft en högre målsättning men en film i veckan känns lagom att börja med. Samma sak gäller med spel. Jag har nog ett par hundra spel på olika plattformar och konsoler som jag inte har spelat. Köpt för dem varit billiga och sedan blivit liggandes i en digital bokhylla vilket känns som ett väldigt slöseri med pengar. Vad spelar det för roll om ett spel kostar 30 kr istället för 250 kr om jag aldrig kommer att spela dem.

Black Friday, när vår konsumtionshets når sin peak.

Men detta handlar om något mer djupare också. En fundering i hur våra konsumtionsmönster är. Jag köper en film billigt för att jag kan. Sedan ser jag den aldrig. Hade jag kunnat göra något bättre med pengarna då? Bidrar jag bara till den konsumtionshets som vi har sett de senaste åren? Jag känner mig lite skyldig när jag tittar tillbaka på mitt inköpmönster och inser att jag köpt saker mer för att det var billigt snarare än att jag ville äga produkten. Och när jag sedan gör mig av med produkter som jag inte ens använt så känns det som ett fruktansvärt slöseri med både pengar och resurser.

Så 2019 blir året då jag köper mindre och samtidigt får ett bättre samvete och bidrar till ett bättre samhälle och en renare miljö.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.