Är Disney plus början på slutet för bra streamingtjänster?

Tidigare i år så presenterade Disney sin streamingtjänst, Disney plus. I ett försök att slå undan benen på konkurrenterna så kommer tjänsten kosta 7 dollar i månaden (pris ej bestämt i Sverige än) och ha både exklusiva serier och hett eftertraktade serier som The Simpsons tillgängliga. Samt Disney och Fox gigantiska bibliotek av filmer. Visst låter det bra? Men det finns en del smolk i bägaren som gör att jag ser problem med denna utveckling.

Låt mig börja med att säga att jag tror och hoppas att Disney verkligen kan leverera en bra produkt till ett attraktivt pris. Men kommer det vara den bästa tillgängliga produkten? Och kommer de göra den så bra som de bara kan? Där är jag inte lika säker. Låt mig förklara.

Om du vill se Game of Thrones måste du ha HBO Nordic i Sverige. Om du vill se Stranger Things måste du ha Netflix. Disney kommer att göra samma sak, de kommer att ha exklusiva serier för att låsa upp tittaren till sin tjänst. Många av hos tycker att HBO här i Sverige är ganska dåliga, de har låg kvalité, tjänsten saknar många funktioner som andra tjänster har och kostar ändå samma pris.

Så hur kan HBO Nordic har i princip lika många abonnenter som Netflix om deras tjänst är sämre på i princip alla tekniska plan? En tanke är så klart att den genomsnittliga tittaren inte bryr sig lika mycket men anledning för mig är ganska klar. HBO behöver inte göra en bättre tjänst än de har. För de har Game of Thrones och ett stort antal andra exklusiva serier. De har låst upp sina tittare till att ha deras tjänst om de vill se vissa serier. Visst du kan se en säsong av Game of Thrones via Cmore i Sverige under en kort tid men HBO vet att merparten av tittaren kommer till dem.

Så nu kommer Disney till Sverige och skapar ytterligare en tjänst för oss att köpa. Vill du ha ett stort utbud kommer du behöva betala runt 500 kronor i månaden för att få tillgång till allt som finns att se. Jämfört det med 2013 när du kunde se de flesta serier och filmer med två tjänster. För oss tittare blir det dyrare och dyrare att se och valfriheten försvinner också. Vill du se en viss serie måste du ha en viss tjänst. Även om det andra utbudet inte intresserar dig så mycket.

Detta är så klart en medveten strategi som vi sett på flera andra ställen. Tv-spel har länge konkurrerat med exklusivitet. Men här känns det inte som att det kommer driva på den tekniska utvecklingen. Om vi tittar på Netflix så gjorde de varje år efter lanseringen justeringar i de tekniska bitarna, man började med du kunde sparar i listor, flera användare, se offline. Men de sista åren har detta avtagit. Detta är delvis för att Netflix numera inte konkurrerar med den bästa tekniska tjänsten utan med exklusiva serier. Delvis för att bolagen själva börjat utveckla egna tjänster för att få en del av kakan. Så vad är lösningen?

I USA får filmbolag inte äga biografer. Så var det förut vilket gjorde att många biografer var av ganska undermålig kvalité. Men eftersom folk besökte dem för att se filmerna spelade det ingen roll. Sedan kom en lag som förbjöd filmbolagen att äga biografer. Detta kanske är lite väl drastiskt men för att vi som konsumenter inte skall dra det korta strået när bolagen försöker tjäna mer och mer pengar behöver filmer och serier bli mer tillgängliga.

Detta kan komma att bita bolagen i svansen när vi som konsumenter tröttnar och åter vänder oss till mindre lagliga alternativ för att kunna se de filmer och tv-serier vi vill titta på.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

One comment

  1. Jag har sagt detta under några år nu att streaming-tjänsterna är dåliga. Ser vi till vad människor brukar pirata idag så är det främst filmer och serier, och anledningen är att det finns inga bra tjänster även om streaming var ett bra försök (väldigt synd att Blockbuster aldrig ville köpa upp Netflix, och gick i konkurs pga detta, när de hade chansen för över 10 år sedan, då hade nog det hela sett annorlunda ut idag) då Netflix fick tidigt konkurrens av diverse streamingtjänster. HBO:s inträde gjorde det hela mycket värre än vad den redan varit då man behövde betala 250kr i månaden för att kunna se på både Stranger Things och Game of Thrones.

    Dock är inte det stora problemet antalet aktörer även om det blir kostsamt för konsumenten (nyliberalismens konkurrens är bäst passar inte här) utan det största problemet är det undermåliga utbudet. Inte minst när filmer och serier dyker upp och försvinner är pga licensieringslagarna kring filmindustrin. Dessa lagar är i princip 100 år gamla och har aldrig uppdaterats till IT-samhället, visserligen existerade inte något behov av en uppdatering i början av IT-eran på 80-talet, men i takt med bredbandets boom runt millennieskiftet hade det redan då behövts uppdateringar. Idag är IT-teknologin så pass framskriden att det behövs något helt nytt. Streaming var en bra idé men fungerar inte pga licensierings-problemen som uppstår då varje licens måste erhållas per land. Hade filmindustrin istället haft globala licenser istället hade nog kvaliteten på utbudet förändrats drastiskt.

    Dock tror jag nog att det kommer behövas lagstiftning för att få filmbranschen att anpassa sig efter IT-samhället. Musikindustrin har åtminstone lyckats väldigt bra (Spotify och Youtube inte minst) och Spelindustrin har sitt med digitala distributörer (Steam, Origin, PS Store, Windows Store etc) och stora utbud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.