Aquarius

Clara är en livsnjutande kvinna på 65 som är den sista boende i huset Aquarius där en byggherre väntar på att Clara skall sälja för att riva och bygga nytt.

När vi för första gången möter Clara (Barbara Colen) är hon ung och har precis återhämtat sig från cancer. Clara och hennes familj firar tant Lucia på hennes 70-årsdag, en ensamstående tant med fart i.

35 år senare är Clara (Sonia Braga) änka. Lika livfull som den unga kvinnan tillbakablicken. Med en enorm vinylsamling är hon numera den hippa tanten som brorsonen gärna hänger med.

Aquarius är lite över två timmar och 30 min. Det kan låta mycket för en film om en bostadskonflikt. Under filmens gång så eskaleras trakasserierna från byggföretaget långsamt. Samtidigt växte klumpen jag fick magen då jag tänkte, vad gör de härnäst?

Korruption, nepotism och exploatering tas upp subtilt utan att det blir övertydligt. Äldre kvinnors sexualitet och skönhetsideal behandlas också på ett ärligt och fint vis. Då jag såg filmen fick jag lite Pedro Almodóvar-vibbar. Jag kom även att tänka på I, Daniel Blake – en film som tar upp orättvisor i samhället. Men Aquarius är inte nattsvart som en Ken Loach-film, inte heller är den skruvad som en Almodóvar-film. Det är just balansgången mellan de olika ämnena och känslorna filmen skapar som gör att jag tycker om filmen så mycket.

Sonia Bragas och övriga skådespelarinsatser är väldigt bra. När Clara umgås med sina barn och det bråkas efter ett par glas vin så är dialog och regi på en sådan nivå att det både känns naturligt och äkta.

Aquarius är brasilianska regissörens Kleber Mendonça Filhos andra långfilm. Nu är jag nyfiken på hans förra film som även den utspelar sig i hans hemstad Recife och jag kommer hålla utkik efter hans framtida projekt.

Clara är en livsnjutande kvinna på 65 som är den sista boende i huset Aquarius där en byggherre väntar på att Clara skall sälja för att riva och bygga nytt. När vi för första gången möter Clara (Barbara Colen) är hon ung och har precis återhämtat sig från cancer. Clara och hennes familj firar tant Lucia på hennes 70-årsdag, en ensamstående tant med fart i. 35 år senare är Clara (Sonia Braga) änka. Lika livfull som den unga kvinnan tillbakablicken. Med en enorm vinylsamling är hon numera den hippa tanten som brorsonen gärna hänger med. Aquarius är lite över två timmar…

Review Overview

Betyg

90

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.