Antiviral

David Cronenbergs son Brandon gör sin fullängdsdebut som manusförfattare och regissör på ett sätt som inte visar några tecken på att han vill ta avstånd från det som pappa gjorde under sin storhetstid.

antiviral-brandon-cronenberg-caleb-landry-jones

Tänk er att kändishysterin blivit så stark att fans betalar pengar för att få bli smittade av samma sjukdom som deras idol. Syd March arbetar på Lucaskliniken som specialiserat sig på att tillhandahålla den tjänsten, både som försäljare och med att knäcka olika virus kod. Kliniken är nämligen väldigt noga med att se till att något de sålt inte kan föras vidare som en vanlig smitta, som ett slags kopieringsskydd. Men Syd behöver spänning i tillvaron, så han stjäl även från sin arbetsgivare och säljer på svarta marknaden, en marknad där man även kan köpa syntetiskt framodlat kött från kändisar. När Lucasklinikens flaggskepp till kändis Hanna Geist insjuknar svårt kommer det snart att visa sig att viruset inte är vad någon först trodde, vilket drabbar Syd hårt eftersom han har en ovana att testa dem på sig själv. Han tvingas nu, i kamp mot både klockan och sin egen sviktande hälsa, att försöka ta reda på sanningen.

Det är en slags vagt alternativ nutid som målas upp i Antiviral. Förutom att man säljer kändisars förkylningar eller munherpes, finns det inga större skillnader jämfört med verkligheten. Allt är dock vitt. Vita väggar, vita bord, vita kläder och vita golv. Det ger någon slags futuristisk look som samtidigt ser lite billig ut och ett överflöd av pengar har knappast varit något problem under inspelningarna. Det är en independentfilm med alla de fördelar och nackdelar som kommer på köpet med en sådan.

antiviral-day13-sw-1296-lst108566Jag kan tänka mig att idén till filmen kommit från någon vetenskaplig artikel samt efter lite slött bläddrande i någon skvallertidning och det är tankarna som genomsyrar Antiviral som är det mest tilltalande. Samhällskritiken kring vår kändishysteri kanske inte känns jättefräsch, men sättet de blandar ganska bisarra saker som att just äta det syntetiska köttet eller att göra hudinplantat på sig själv utifrån en kändis hudceller, är fascinerande. En annan häftig idé är datorn de använder för att manipulera virus, som skapar ett förvrängt ansikte i en display som ett slags interface. Blandningen med en hel del hostande av blod, en mardrömssekvens och den rätt knäppa premissen med en mörk knorr gör att tankarna osökt går till pappa Cronenberg, kanske närmare bestämt Videodrome eller Dead Ringers. Möjligtvis hade det varit en idé för Cronenberg Jr. att försöka distansera sig lite mer från sin fars filmer än vad han gör här? Eller är det kanske likheterna som gjort att han fick finansiering? Eller känner han inget behov av att slippa jämförelserna?

Förutom idéerna och Caleb Landry Jones som är mycket bra i huvudrollen är Antiviral en trögflytande upplevelse. Det blir segt och onödigt långsamt, vilket nog mest säger något om att Cronenberg är en ganska oerfaren regissör. Manus hade kunnat stramas upp, men framförallt hade det behövts lite mer skärpa och energi i scenerna. Jag vill inte behöva sitta och ha långtråkigt och känna allt alldeles för många saker sägs en gång för mycket med alldeles för lågt tempo, även om det är en debutfilm med ganska höga konstnärliga ambitioner.

antiviral-2012-001Antiviral kommer inte att slå sig in som någon modern klassiker eller ens få speciellt mycket uppmärksamhet som debut, förutom av den anledningen att regissören har en mycket känd pappa. Jag skulle heller inte sortera in den i skräckfilmsfacket direkt, utan snarare kalla det för en skruvad dramathriller. Det finns tillräckligt många intressanta idéer för att vara värd en titt, men utförandet hade kunnat vara bättre.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

2 comments

  1. Men det är ju kul om den påminner om pappa Cronenbergs filmer eftersom han inte själv gör såna filmer längre. Jag blev sugen på att se den i alla fall.

  2. Jag gillade filmen och den känns verkligen som en film som hans pappa kunde ha gjort på 70-talet eller början av 80-talet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.