Ant-Man

Marvel Universe börjar närma sig slutet av phase 2 och då är det dags att introducera nästa hjälte, Scott Lang aka Ant-man.

Scott Lang har suttit i fängelse för att brutit sig in hos sin förre arbetsgivare då han upptäckte att de sysslade med tveksamheter. Ute ur fängelset har han svårt att få ett nytt jobb och utan det och pengar att betala underhåll så får han inte träffa sin dotter. Desperat går han med på att bryta sig in i ett hus och bryta sig in i ett kassaskåp. Men i kassaskåpet finns bara något som ser ut som en avancerad motorcykeldräkt. Men när han sätter sig på sig den krymper han till en myras storlek. Snart visar det sig att person som äger dräkten, Hank Pym, lät Scott bryta sig in och stjäla dräkten. Han är nämligen i behov av en duktig tjuv och uppdraget är större än Scott kan ana.

Ant-Man har faktiskt på gång som film i nästan 15 år och länge var Edgar Wright knuten till projektet, han har skrivit manuset som ligger till grund för filmen men lämnade projektet förra året på grund av att han inte kom överens med bolaget om filmen. In klev Peyton Reed (Down with love, Yes Man) och Adam McKay (Anchorman, The Other Guys) kom in för att fila på manuset. Och deras DNA syns överallt i filmen. Denna film innehåller väldigt mycket humor och humor som faktiskt fungerar i en actionfilm som denna. Det känns mer som en actionkomedi med superhjältar än något annat. Och det har inte Marvel Universe direkt haft innan. Tyvärr är det också allt filmen har. Resten av filmen är mischmasch av vad som känns som bortkastade idéer från resten av Marvelfilmerna.

Det är lite kul att man bygger en kontinuitet och att Hank Pym en gång i tiden arbetade på S.H.I.E.L.D. men det är för mycket som jag redan sett i de tidigare filmerna. Hade denna film kommit för sju-åtta år sedan hade jag varit helt såld på den men nu känns det som vi redan har sett mycket. Det innebär inte att Ant-Man är en dålig film, långt ifrån, jag hade väldigt roligt när jag såg den men det var också det jag fick ur filmen. Det blir en film man ser om man är ett Marvel-fan och vill se alla filmer i fas 2 men i övrigt har jag svårt att se hur man kan få något ur filmen. Paul Rudd fungerar bra i huvudrollen som Scott Lang, han har tillräckligt med komisk talang för att kunna få action och komedi att gå ihop. Däremot blir det lite för mycket med Michael Peñas karaktär känner jag, där passerar man gränsen. Men det kanske är så man måste göra en film om en kille som är liten som en myra och kan kontrollera dem genom sina tankar. Den bästa scenen i filmen är trots allt när Ant-Man och hans nemesis Yellowjacket slåss på ett leksakståg.

antman-04

Men det blir lite för få sådana scener i filmen samtidigt som det blir väldigt klichéfyllt emellanåt. Och slutscenen hos Scott förra fru när han äntligen får umgås med sin dotter igen är verkligen horribelt dålig. Jag kan inte skacka av mig känsla av att Edgar Wright hade kunnat göra denna film så mycket mer intressant och spännande. Nu blir det bra underhållning för stunden men inget jag tar med mig. Det känns lite som smekmånaden för Marvelfilmerna är över vid det här laget och jag förväntar mig helt enkelt mer än en lättsam historia.

Marvel Universe börjar närma sig slutet av phase 2 och då är det dags att introducera nästa hjälte, Scott Lang aka Ant-man. Scott Lang har suttit i fängelse för att brutit sig in hos sin förre arbetsgivare då han upptäckte att de sysslade med tveksamheter. Ute ur fängelset har han svårt att få ett nytt jobb och utan det och pengar att betala underhåll så får han inte träffa sin dotter. Desperat går han med på att bryta sig in i ett hus och bryta sig in i ett kassaskåp. Men i kassaskåpet finns bara något som ser ut som…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.