Anonym

Det finns ikoner. Personer som är så pass centrala för sitt land och som skapat ett rykte som lever långt efter deras död. Många av namnen känner gemene man bara till som just namn och kanske med en liten aning och vad de gjorde. Typ hunnen Attila, greken Aristoteles, Djingis Khan, Victor Jara, Zlatan eller kanske Oscar Wilde. Det är namn som helt enkelt förekommer tillräckligt ofta för att man ska känna till namnen utan att vara speciellt beläst. William Shakespeare är känd för de flesta i västvärlden. Många kan nog nämna några av hans verk och ibland även citera något ur dem. Men var det verkligen William Shakespeare som skrev verken? Anonym ger svaret. Kanske inte det korrekta svaret, men åtminstone en någorlunda trovärdig alternativ historiebeskrivning.

Är det månne den riktige ”Shakespeare” vi skymtar till höger i bild?

Vi befinner oss i London på 1500-talets andra del. Intriger och släktfejder pågår som vanligt inom adeln och hovet. Folket roas genom teaterspel, något som de ledande i samhället både gillar och ogillar. Pöbeln går nämligen att påverka genom teatern. På tronen sitter Elisabet I, som gillar teater.

I detta London finns en skådespelare, inte särskilt framgångsrik och på gränsen till analfabet. Via sin vän pjäsförfattaren Ben Jonson kommer unge skådespelaren som heter William Shakespeare över manuskript som adelsmannen Edvard de Vere skrivit. Eftersom Edvard är adelsman med långa anor och djup involverad i societetslivet kan han inte publicera det hela i sitt eget namn utan han behöver en ”målvakt” och det blir William Shakespeare.

Elisabet är drottning och hon gillar teater.

Har detta någon som helst bäring på verkligheten? Kan det verkligen vara som så att Shakespeare inte skrev sina verk själv. Ja, givetvis kan det vara så, men som vanligt finns det två sidor av varje mynt i detta. Den ena sidan brukar kallas stratfordianer och de är de som håller på att det verkligen var Shakespeare som skrev verken, den andra sidan brukar kallas anti-stratfordianer och de brukar framföra den teori som Anonym berättar (i stora drag). Det finns en massa som talar för att Shakespeare de facto inte skrev verken som bär hans namn, men å andra sidan är det just hans namn som står på verken och det faktumet är helt oomtvistat. Anonym fungerar definitivt som bränsle på Shakespeare-brasan.

Regin har Roland Emmerich stått för. Med domedagsaktionfilmer som Independence Day, Godzilla, 2012 och The Day After Tomorrow i bagaget ter sig ett kostymdrama i det elisabetianska England lite udda. Emmerich är ju tysk från början så det finns inget band där heller. Dock kan man anta att han som filmskapare har ett intresse för Shakespeares verk.

Shakespeare!

På skådespelarfronten är det mycket brittiskt. Jag gillar det. Rhys Ifans som jag första gången såg som säregen inneboende hos Hugh Grant i Notting Hill spelar Edward de Vere och jag har svårt att tänka mig någon annan spela rollen bättre än Rhys, även om rollen är långt från den kalsongklädde inneboende som vinkade åt pressen i Notting Hill. Filmens skurk, eller skurk och skurk, men den vi ska tycka lite illa om Robert Cecil spelas av Edward Hogg som lyckas vara särdeles osympatisk. I kraft av rutin och vana klarar givetvis Vanessa Redgrave av rollen som Elisabet.

Blu-ray-utgåvan har mycket bra bild och ljud. Det märks att formatet har satt sig och att tittarna kräver bra bil och ljud. I filmen finns en del mörka scener och dessa ser mycket bra ut. Vi får lite extramaterial där den hugade förmodligen kommer att gilla kommentatorspåret med Emmerich och John Orloff.

Jaha, och hur är det då? Skrev Shakespeare sina verk eller inte? Jag vet inte, men en sak står klart och det är att det som har hans namn på sig har gått till historien. Gillar du engelska kostymdraman är detta en snygg produktion och lagom sevärt.

Det finns ikoner. Personer som är så pass centrala för sitt land och som skapat ett rykte som lever långt efter deras död. Många av namnen känner gemene man bara till som just namn och kanske med en liten aning och vad de gjorde. Typ hunnen Attila, greken Aristoteles, Djingis Khan, Victor Jara, Zlatan eller kanske Oscar Wilde. Det är namn som helt enkelt förekommer tillräckligt ofta för att man ska känna till namnen utan att vara speciellt beläst. William Shakespeare är känd för de flesta i västvärlden. Många kan nog nämna några av hans verk och ibland även citera…

Review Overview

Betyg

70

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.